7 tips om blaasontsteking te voorkomen

blaasontsteking voorkomen
Gepubliceerd op: 29-03-2019

Blaasontsteking kan je beter voorkomen dan genezen, dat spreekt voor zich. Het komt heel veel voor en met name bij vrouwen. Helaas hebben wij vrouwen de pech anatomisch op dat gebied geen hoogstandje te zijn. Anus en vagina liggen dicht bij elkaar en wij hebben een kortere urinebuis, waardoor de afstand tussen de blaas en de bacteriën buiten je lijf kleiner is. Maar er is veel aan te doen om een blaasontsteking te voorkomen.

Wat is een blaasontsteking?

Een blaasontsteking, met een mooi woord cystitis genoemd, is een infectie van de binnenkant van de blaas en de plasbuis. Ruim 80% van de urineweginfecties wordt veroorzaakt door de (poep-)bacterie Escherichia coli. In de blaas gaat deze bacterie lekker tekeer, vermenigvuldigt zich en hecht zich aan het slijmvlies van de blaas waar ze het slijmvlies aantasten. Deze bacterie kan met behulp van een urineonderzoek worden aangetoond
Blaasontsteking komt helaas voor ons vrouwen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, doordat wij vrouwen kortere urinewegen hebben. Best een goed idee dus om onderstaande tips om blaasontsteking te voorkomen eens door te lezen. 

Loop nooit door met een blaasontsteking want het kan uiteindelijk resulteren in een nierbekkenontsteking en dát wil je echt niet hebben.

Symptomen van blaasontsteking

 • Je voelt vaker aandrang om te plassen, maar er komt minder uit bij toiletbezoek
 • De plasaandrang zelf kan ook pijnlijk zijn
 • Pijn bij het plassen
 • Branderig gevoel bij het plassen
 • Pijn in je onderbuik of rug
 • De plas kan troebel zijn
 • Er kan bloed in je plas zitten

Heb jij vaak een blaasontsteking?

Heb je de pech er gevoelig voor te zijn, dan steekt die ellendige blaasontsteking regelmatig weer de kop op. De huisarts schrijft dan al snel antibiotica voor, waarna de kwaal “genezen” lijkt. Helaas doodt die antibiotica niet alleen de slechte beestjes, maar ook de goede beestjes, waardoor het evenwicht in je microbioom (darmflora) verstoord raakt en de slechte beestjes de overhand kunnen nemen. Je darmflora is enorm belangrijk voor je weerstand en het is een belangrijk onderdeel van je immuunsysteem. Is daar iets mis mee, dan is de kans groter dat je alweer snel weer met de gebakken peren en een blaasontsteking zit.

7 tips om blaasontsteking te voorkomen

 1. Goed voor je darmen zorgen
  Door sowieso 500 tot 1000 gram groenten en fruit te eten, liefst een hapje gefermenteerde voeding per dag (bijvoorbeeld zuurkool of kefir of gefermenteerd groentesap of kombucha).
  Je goede darmbacteriën zullen smullen van de vezels uit groenten en fruit en de populatie ervan zal groeien, waardoor de slechte bacteriën het hazenpad kiezen en de goede de dienst gaan uitmaken in je darmen, met héél veel gezondheidsvoordelen als gevolg, waaronder minder kans op blaasontsteking. 

  Alle slijmvliezen in het lichaam staan met elkaar in verbinding. Dat betekent dat als de slijmvliezen van je darmen niet ok zijn, en helaas is dat bij ons Westerlingen vaak het geval, dit ook impact kan hebben op de slijmvliezen van je urogenitaal stelsel en dus je blaas. In je slijmvliezen is een heel inventief en specifiek immuunsysteem gevestigd: het mucosaal immuunsysteem. Als dát in actie moet komen, omdat het in je darmen en spijsvertering een rommeltje is, heb je ook meer kans op gedoe in je blaas. 

 2. Voldoende beweging
  Zit niet langer dan een half achter elkaar. Sta tussendoor even op en pak de trap of doe een paar kniebuigingen. Of druk je even op tegen de muur of als je sterk genoeg bent, op de grond.
  Sport 2 á 3 x per week matig intensief en wandel bijv. iedere dag minimaal 30 minuten stevig door. Doe daarbij op de nuchtere maag een paar minuten lichte krachttraining, bijv. met gewichtjes.


 3. Drink minimaal 2 liter water en/of kruidenthee per dag
  Koffie, bier, wijntjes, frisdrank, melk etc. tellen hierbij niet mee. 

 4. Verhoog je stressbestendigheid
  Ik weet: makkelijker gezegd dan gedaan. Maar heb jij last van chronische stress? Laat je dan begeleiden door een goede therapeut. Écht: je zult er baat bij hebben. Chronische stress is namelijk killing voor je darmflora én de rest van je lijf.  Je kunt er van alles van krijgen en dus ook een blaasontsteking. We spreken overigens van chronische stress als het langer dan 6 weken aanhoudt. 

 5. Laat het volgende liever staan
  Alcohol, geraffineerde en suikerhoudende voeding, varkensvlees en vlees van niet biologische kippen (die barst weer van de antibiotica, hoewel boeren momenteel erg hun best doen het antibioticagebruik terug te dringen) en overdrijf het niet met koolhydraten uit granen en producten met lactose.
  Dit soort voeding werkt ontstekingsbevorderend en is, als je gevoelig bent voor blaasontsteking, maar eigenlijk nooit, een goed idee. 

 6. Drink iedere dag een flink glas cranberrysap
  Hierin zitten zogenaamde proanthocyanidinen, die voorkomen dat de Escherichia coli bacteriën (de poepbacterie) zich in je urinekanaal kunnen nestelen.
  Krijg je het sap niet door je keel (het is nogal bitter), dan kan je kiezen voor een supplement met cranberry-extract. 
  Het is aangetoond dat het dagelijks drinken van cranberrysap i.c.m. gezonde voeding de kans op blaasontsteking vermindert en voorkomen van blaasontsteking is natuurlijk beter dan genezen. 

 7. Veeg je kont van voor naar achteren af
  Daar is ie weer, het praatje poep 😉, maar je wilt de E-coli bacterie die meestal de veroorzaker is van een blaasontsteking, niet in je vagina hebben.

Oeps, ik heb een blaasontsteking, wat nu?

Heb je ondanks alle aanpassingen in je voeding en leefstijl een blaasontsteking niet kunnen voorkomen? Dan zijn er mooie supplementen die je kunt gebruiken om er vanaf te komen. Het is wel zinvol om daarbij de hulp van een orthomoleculair therapeut in te roepen. Experimenteer liever niet te veel zelf. De oorzaak van een blaasontsteking is namelijk niet bij iedereen hetzelfde en je wilt de oorzaak aanpakken en niet de symptomen (die verdwijnen dan namelijk vanzelf). 

Meer weten over het voorkomen van blaasontsteking? Of heb je een chronische blaasontsteking en wil je er nu wel eens van af? Ik adviseer je graag! Bel (06-29 47 36 61) of vul het contactformulier in:

Contact

Delen