• darkblurbg

Herken jij onderstaande symptomen?

  • innerlijke onrust
  • moeite met focussen
  • extreem stressgevoelig
  • verminderde daadkracht
  • verminderd geheugen
  • neiging tot depressie
  • slaapproblemen
  • verminderd concentratievermogen

Waarschijnlijk zijn jouw neurotransmitters dan verstoord. In dat geval kan de uitgebreide neurotransmittertest van Braverman inzicht geven.


Korte neurotransmittertest

Best lastig om te bepalen of de test iets voor jou is, want iedereen heeft wel eens last van vage breingerelateerde klachten en vaak is dat niets om je zorgen over te maken. We zijn nou eenmaal niet perfect. Twijfel jij? Dan kan ik je aanraden deze quick scan (bron: Cellcare) voor jezelf te doen. Je krijgt dan al een aardige indicatie of je de oorzaak van jouw klachten kunt vinden in een verstoring van de neurotransmitters en welke neurotransmitters uit balans zijn. 

Als de werking van neurotransmitters is verstoord, werkt niet alleen je geest, maar ook je lichaam minder goed. Je kunt lichaam, emotie, ziel en cognitie sowieso niet los van elkaar zien.
Neurotransmitters kunnen pas optimaal werken bij een goede bloedcirculatie, zuurstofopname, vetzuurbalans, aanvoer van de juiste voedingsstoffen, ‘gezonde stress’ en andere belangrijke (leefstijl-)factoren. 

Wat is een neurotransmitter?

Een neurotransmitter is -simpel gezegd- een chemische stof die zorgt voor de prikkeloverdracht van de ene zenuwcel naar de andere. Je zou ze ook communicatiestoffen kunnen noemen. In de hersenen spelen ze een extreem belangrijke rol. De belangrijkste en bekendste zijn dopamine, serotonine, GABA, acetylcholine en (nor)adrenaline. 

Neurotransmitters worden geproduceerd uit specifieke voedingsstoffen. Dit natuurlijke proces kan tijdens periodes van lichamelijke en psychische stress uit balans raken. De behoefte aan specifieke voedingsstoffen en leefstijlwijzigingen ter ondersteuning van de betreffende neurotransmitter neemt dan toe.

Je wilt mogelijk weten hoe je herstel van mentaal emotionele klachten ondersteund kunnen worden met de juiste voeding en supplementen om de neurotransmitters weer in de oorspronkelijke balans te brengen.

Neurotransmittertest volgens Braverman

De Neurotransmitterprofielbepaling volgens Braverman is een lange vragenlijst met ja/nee vragen. Het doel van deze profielbepaling is om een inzicht te krijgen in de kracht en verzwakking van het neuro-biochemische systeem en de daarbij behorende (gezondheids)klachten. Bij ieder neurotransmitterprofiel, ook wel natuur genoemd, hoort een reeks aan kenmerken. Door het herstellen van één of meerdere verzwakte neurotransmitterprofielen en het aanvullen van tekorten, kan in de basis het genezingsproces worden versterkt.
De test bestaat uit twee delen. In beide delen kunnen vragen uitsluitend beantwoord worden met ja of nee. Deel A bepaalt het van nature overheersende neurotransmitterprofiel. Deel B bepaalt of er sprake is van neuro‐biochemische tekorten binnen het neurotransmitterprofiel.

Wetenschappelijk onderbouwd

De bepaling volgens Braverman is gebaseerd op ervaringen en ontwikkelingen over de laatste 50 jaar. Het combineert kennis uit observatie en experimenten die wereldwijd gepubliceerd zijn, onderzocht zijn door andere vooraanstaande neurowetenschappers, en bevestigd in klinische settings.

Geen enkele bepaling kan de neurobiochemie volledig weergeven. De antwoorden op de vragen geven patronen weer van gedrag, gevoelens en gedachten, die direct verbonden zijn met de neurotransmitters in het brein. De “natuur” van een persoon is de combinatie van persoonlijkheid, geheugen, aandacht en fysieke gezondheid. 

Hieronder volgt een korte uitleg over de vier belangrijkste neurotransmitters die getest worden door middel van de Bravermantest.

Dopamine

De neurotransmitter Dopamine heeft onder andere een positieve invloed op humeur, concentratie, geheugen, stressgevoeligheid, leerprestaties, libido, presteren onder druk, doorzettingsvermogen en geeft meer geestelijke energie.

Serotonine

De neurotransmitter Serotonine reguleert de bloeddruk, ondersteunt de geestelijke veerkracht, eetlust en darmpassage, positieve gemoedstoestand, spieropbouw, nachtrust, maakt evenwichtig in stresssituaties en helpt bij prikkelbaarheid en geïrriteerdheid.

GABA

De neurotransmitter GABA heeft onder andere een positieve invloed op creativiteit, vermindering van stressgevoeligheid en innerlijke onrust, is een natuurlijke rustgever, werkt ontspannend, helpt bij examenstress en plankenkoorts, vermindert een gevoel van zenuwachtigheid en verbetert de nachtrust.

Acetylcholine

De neurotransmitter Acetylcholine heeft onder andere een positieve invloed op de alertheid, de reactiesnelheid, het geheugen, leerprestaties, geeft meer geestelijke energie en helpt evenwichtig te blijven in stress situaties.

Interesse?

Je kunt bij een Goede Voeding & Zo een losse neurotransmitter profielbepaling volgens Braverman laten uitvoeren. 
Bij het maken van een afspraak voor het eerste consult word je gevraagd de vragenlijst over het neurotransmitterprofiel in te vullen. Het invullen kan je thuis doen en duurt ongeveer 30-45 minuten. De bespreking hiervan vindt tijdens het eerste consult plaats.
Er zijn geen extra kosten verbonden aan een Braverman Neurotransmittertest naast het consulttarief. De vragenlijst kan ingevuld worden door personen vanaf 16 jaar.

De uitslag van de profielbepaling is het uitgangspunt voor een op maat gemaakt behandelplan, gebaseerd op voedingsaanpassingen en leefstijladviezen, waar nodig aangevuld met supplementen. Dit behandelplan is gericht op de verbetering van de neurobiochemie van het lichaam en heeft als doel een betere aanmaak en balans van de genoemde neurotransmitters.
Het advies wordt opgesteld voor een periode van drie of vier maanden, waarna er opnieuw een neurotransmittertest gedaan kan worden. Waar nodig wordt het behandelplan dan bijgesteld om de status van de neurotransmitters verder te optimaliseren.

Soms maakt de neurotransmittertest ook deel uit van een regulier behandelplan als onderdeel een voedingsadvies-/orthomoleculair traject. Er worden dan buiten de reguliere consultkosten géén extra kosten berekend. 

Contact