Kruidig vegetarisch pruttelpotje met champignons en kikkererwten

Kruidig vegetarisch pruttelpotje met champignons en kikkererwten

Wat voeding met je kan doen merk ikzelf vooral in de vakantie. Dan moet je veelal gewoon vreten wat de restaurantpot schaft en in Frankrijk zijn dat met name veel stokbrood en overheerlijke kaasjes. Daarom was ik na mijn vakantie helemaal toe aan een gezond en Hollands vegetarisch stoofpotje zonder gluten en zuivel, want ik merkte dat ik na zoveel gluten toch af en toe met een gevoelig en bol broodbuikje rondliep. Tijd dus om weer even op de gezonde toer te gaan. Dit recept bestaat uit eenvoudige ingrediënten en is weer hup, hup zo klaar, al moet het wel een half uurtje pruttelen.

Bloemkoolrijst salade met doperwten, rode ui en feta

Bloemkoolrijst salade met doperwten, rode ui en feta

Een heerlijke zomerse lauwwarme maaltijdsalade, geschikt voor de lunch of voor een lichte avondmaaltijd of voor beiden als je wat meer maakt en een restantje voor de volgende dag overhoudt. Ook makkelijk te maken als je niet zo’n keukenprins(es) bent!

Ovenschotel rode kool met banaan

Ovenschotel rode kool met banaan

Moeilijk om meerdere keren per dag groenten te eten? Zo niet meer. Deze ovenschotel met rode kool en banaan is voor 4 personen. Wij eten er met zijn tweetjes van. Zo heb ik de volgende dag tijdens de lunch een mooi bakje met groenten.

Lunchtip: broodje regenbooggroenten

Lunchtip: broodje regenbooggroenten

500 á 600 gram groenten per dag lijkt best veel, maar is dat niet als je er ook tijdens de lunch een gewoonte van maakt om groenten te eten. Dat kan een restantje zijn van de vorige avond, maar óók een broodje met groenten. Check hier mijn lunchtip!

Havermout ontbijtkoeken

Havermout ontbijtkoeken

Vind jij het ook zo lastig om te variëren met je ontbijt? Dan is dit recept wellicht iets voor jou. Haver is rijk aan eiwit en vezels en bevat bètaglucanen die het LDL-cholesterol verlagen. Fruitje of eitje erbij en je zit vol op een supergezonde manier!

Pittige rode kool met rundergehakt

Pittige rode kool met rundergehakt

Dit simpele kooltje bevat maar liefst 36 soorten anthocyaninen, de rode kleurstof in de kool en bekt zo heerlijk weg 😉, wordt wel in verband gebracht met verminderde kans op kanker, hart- en vaatziekten en een verbeterde hersenfunctie.

Bloemkoolquiche, vega of met vis/vlees

Bloemkoolquiche, vega of met vis/vlees

Een quiche, help! Dat is veel werk. Duhh… nee dus, zeker niet als je de zelfgemaakte bloemkoolrijst kant en klaar in de supermarkt koopt. En terwijl de quiche in de oven staat, heb jij even tijd voor een korte workout of een meditatie, of schenk jezelf gewoon een lekker glas biologische rode wijn in en geniet, want eten is genieten! Weer zo’n fijn recept uit De Receptenwijzer van Juglen Zwaan!

Rode bietensalade met feta

Rode bietensalade met feta

Om dagelijks meer groenten te eten, helpt het als je ze bij de lunch al eet. Deze supersnelle rode bietensalade kan ook nog eens je bloeddruk verlagen.

Havermout ontbijtkoek met zonnebloempitten

Havermout ontbijtkoek met zonnebloempitten

De naam zegt het al, dit is een lekker en gezond ontbijt, maar kan natuurlijk ook prima tussendoor en bij de lunch. Basis is weer banaan, wat er een lekker zoetje aan geeft. Je kunt de kruidenmix zelf maken, maar het smaakt bijna net zo goed als je kant en klare koek- en speculaaskruiden gebruikt.

Wortelcake (gluten- en zuivelvrij)

Wortelcake (gluten- en zuivelvrij)

Wortels zijn alleen voor konijnen? Zekerheidje dat je je bedenkt als je deze cake geproefd hebt. Zelfs de grootste wortelhater gaat overstag. Alweer zo’n makkelijk recept met slechts een paar ingrediënten. Boordevol eiwitten, choline en vitamine A.

Kipcurry van geroosterde pompoen, venkel en tomaten (gluten- en zuivelvrij)

Kipcurry van geroosterde pompoen, venkel en tomaten (gluten- en zuivelvrij)

Een gluten- en zuivelvrij recept, eerlijk gepikt uit een kookboekje van Vivian Reijs, "Gezonder met Viv". Ik zou het iedere dag wel kunnen eten en bij ons is dit definitely een blijvertje, mjummie. Het is een recept voor 3 á 4 personen. Ook leuk als je gasten hebt, want je kunt het van tevoren al klaar maken. Behalve deze lekkere curry, wil ik ook graag wat gezondheidsvoordelen van deze grote jongen, de pompoen met jullie delen. Lees dus gerust verder!

Noten-pittenbrood (gluten- en koemelkvrij)

Noten-pittenbrood (gluten- en koemelkvrij)

Eerlijk is eerlijk, dit recept is eerlijk gestolen en komt uit het De Receptenwijzer van Juglen Zwaan. Een prachtig boek met gluten- en koemelkvrije recepten. Niet alleen geschikt voor mensen met darmproblemen (o.a. leaky gut), maar super geschikt voor iedereen!

Gevulde vega courgette en aubergine uit de oven

Gevulde vega courgette en aubergine uit de oven

Vorige week plukte ik een mega courgette uit onze tuin. Ik maakte er dit recept van. Een heerlijk en eenvoudige vegetarisch recept en met, zoals jullie inmiddels van mij gewend zijn, weer een oververtegenwoordiging aan gezonde groentes!

Stamppot van andijvie, knolselderij en zoete aardappel

Stamppot van andijvie, knolselderij en zoete aardappel

Jullie weten inmiddels: ik ben van de makkelijke en ik ben van de groenten. Daarom ook nu weer een recept, dat je binnen 30 minuten op tafel tovert en dat barstensvol groenten zit. Probeer het eens en heb je tips om het nóg lekkerder te maken? Laat het me weten!

Spinazie met puree van knolselderij en gekookt ei

Spinazie met puree van knolselderij en gekookt ei

Nu het voorjaar aanbreekt, zit ik soms liever in de tuin dan uren in de keuken te staan. Daarom alweer een makkelijk en vegetarisch recept, wat je ongeveer in 30 minuten op tafel kunt hebben. Simpele ingrediënten, veel groenten en vezels en vol gezonde vetten.

Zalm uit de oven met gestoomde broccoli en bloemkool

Zalm uit de oven met gestoomde broccoli en bloemkool

Dit is een mooi recept voor de zondag als je ietsje meer tijd hebt en toch een eenvoudige en supergezonde en voedzame maaltijd op tafel wilt zetten. Barstensvol gezonde omega 3-vetten, eiwitten en een berg aan groentes. Terwijl de zalm in de marinade staat, kan jij de groentes alvast snijden en nog een stukje van je favoriete serie bekijken.

Vegetarische koolhydraatarme husselprut met courgette, noten en geitenkaas

Vegetarische koolhydraatarme husselprut met courgette, noten en geitenkaas

Vegetarisch eten: duurzaam, gezond en lekker! Dit vegetarische recept is bij ons inmiddels een klassieker aan het worden. Makkelijk, voedzaam, gezond en lekker! Wat wil een mens nog meer na een dag hard werken. In ieder geval niet heel lang in de keuken staan. En dát is bij dit recept met eenvoudige ingrediënten nu juist niet nodig.

Makkelijke groentesalade met biefstukreepjes

Makkelijke groentesalade met biefstukreepjes

Ik ben gek op gezond, ik ben gek op lekker, maar ik ben ook gek op makkelijk en simpel eten. Eten waar je niet een hele delicatessenwinkel voor hoeft te overvallen. Gezond voer met simpele ingrediënten, die het immuunsysteem verbeteren.

Groente omelet: 7 gezondheidsvoordelen van biologische eieren

Groente omelet: 7 gezondheidsvoordelen van biologische eieren

Ik ben een grote fan van groenten, vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Daarom kies ik er ook regelmatig voor bij de lunch. In combinatie met eieren tover je in 10 minuten een super gezonde en lekkere lunch op tafel. Vanmiddag maakte ik deze makkelijke groente omelet. Bij dit recept speciale aandacht voor het biologische ei: 7 gezondheidsvoordelen van eieren op een rijtje.

Soep met broccoli, bloemkool, courgette en zeewier

Soep met broccoli, bloemkool, courgette en zeewier

Moeilijk om voldoende groenten binnen te krijgen? Welnee! Probeer het eens met deze rijk gevulde groentesoep. Neem eens een thermoskan warme soep mee naar je werk en neem het als lunch. Zo eet je automatisch minder brood, en krijg je dus minder gluten en andere antinutriënten uit brood binnen + allerlei noodzakelijke vitamines, mineralen en sporenelementen. Met deze keer uitgelicht: de gezondheidsvoordelen van zeewier. Deze zeeplant werkt als een ware detox.

Roergebakken spitskool met kip en rijst

Roergebakken spitskool met kip en rijst

Geen zin om lang in de keuken te staan, maar wil je wel wat lekkers en gezonds op tafel zetten? Dan is dit recept met spitskool, pittige, liefst biologische kipfilet en volkorenrijst iets voor jou. En voor dit warme zomerweer maak je het gewoon wat minder pittig.