Winterse groenten stamppot bomvol antioxidanten

Gepubliceerd op: 18-12-2020

Hoe meer groenten, hoe beter (klinkt bekend? 😉) en hoe meer kleur hoe beter. Met dit recept eet je van meerdere walletjes. Groene, witte, oranje en bruine groenten en barstensvol vezels. Een feestje voor onze darmen.

Al die kleuren zorgen ook nog eens voor ontzettend veel antioxidanten, stofjes die onze cellen beschermen tegen oxidatie. Heb je je weleens afgevraagd waar die pigmentvlekken opeens vandaan komen? Een van de oorzaken is oxidatie. Nog meer redenen om zoveel mogelijk kleur op je bord te scheppen.

Glutenvrij en zuivelvrij
Dit recept is glutenvrij en is ook lekker zonder de geitenkaas, dus ook heel makkelijk zuivelvrij te maken. Het is weer helemaal á la makkelijke mij, want inclusief snijden max. 45 minuten en je zit aan de dis.

Ingrediënten voor 2-3 personen

  • 400 gr. spuiten
  • Halve knolselderij
  • 300 gram winterwortel
  • 2 flinke aardappelen
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 grote ui
  • 100 gram kastanjechampignons
  • 125 gram zachte geitenkaas
  • Extra vierge olijfolie
  • Roomboter of ghee om in te bakken
  • Biologische bouillonpoeder (gistvrij)
  • Peper en nootmuskaat

Bereiding:

  • Maak de spuiten schoon, was en schrap de winterwortel en snijd in plakjes van ca. 2 cm., schil de aardappelen en snijd in stukken. Schil de knolselderij en snijd in stukken.
  • Doe knolselderij, aardappelen, winterwortel in een pan met een laagje water en bestrooi met 2 theelepels bouillonpoeder (of eventueel zout naar smaak).
  • Breng het geheel aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken.
  • Pel ondertussen de ui en de knoflook en snijd in stukjes.
  • Doe na 10 minuten de spuiten bij de groenten en laat nog 10 á 15 minuten meekoken.
  • Verwarm een eetlepel ghee of een stukje roomboter en fruit de knoflook, uien een paar minuten.
  • Gooi daarna de champignons erbij en laat meebakken.
  • Giet de groenten af, bestrooi met nootmuskaat en peper. Giet er een scheut extra vierge olijfolie doorheen en stamp het geheel niet te fijn. Er moet iets te kauwen overblijven.
  • Snijd de geitenkaas in stukjes en roer de helft ervan door de stamppot.
  • Schep de stamppot op de borden, bestrooi met het champignonmengsel en de rest van de geitenkaas.
  • Klaar is Kees. Makkelijk, héél veel groenten en nog lekker ook!

Contact

Delen