Prikkelbare darm syndroom PDS

Prikkelbare darm syndroom PDS

Prikkelbare darmsyndroom PDS of Irretable Bowel Syndrom IBS. En dan heb je ook nog IBD, de Irretable Bowel Disease. Bekt allemaal best lekker  en klinkt beter dan “spastische darm” zoals het vroeger genoemd werd, maar wat betekenen deze mondjes vol eigenlijk en wat is het verschil ertussen?

Migraine: kan leefstijlaanpassing helpen?

Migraine: kan leefstijlaanpassing helpen?

Ieder van ons kent wel iemand die bij tijd en wijle last heeft van migraine. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat 15 á 20% van de Nederlanders er in meer of mindere mate door getroffen wordt. Het komt drie keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Pesticiden verwijderen van groenten en fruit

Pesticiden verwijderen van groenten en fruit

Pesticiden op groenten en fruit worden niet alleen in verband gebracht met hormoonverstoringen, verminderde vruchtbaarheid, aangeboren afwijkingen, overgewicht, diabetes, ADHD en autisme, maar ook met degeneratieve aandoeningen zoals bijv. ziekte van Parkinson.

Eiwittekorten door plantaardige voeding?

Eiwittekorten door plantaardige voeding?

We weten allemaal dat het voor onze planeet beter is om minder vis en vlees te consumeren en misschien zelfs helemaal over te gaan naar puur plantaardige voeding. Momenteel vindt de vegan lifestyle dan ook gretig aftrek. Maar wat vindt ons lijf hiervan? Vis en vlees bevatten behalve noodzakelijke stoffen zoals vitamine B12 en ijzer ook veel eiwitten. Vitamine B12 vind je zelfs alléén maar in dierlijke bronnen. En eiwitten heb je echt niet alleen nodig als je je suf sport in de sportschool. Als je niet sport, heeft je lichaam graag ca. 1 gram eiwit per kg lichaamsgewicht per dag. Sport je, dan heb je zeker 1 tot 1,5 gram per kg nodig en bij krachtsport zelfs meer.

11 tips voor een gezonde baby

11 tips voor een gezonde baby

Als je zwanger bent wil jij natuurlijk dat je spruit zich straks ontwikkelt tot een vrolijke, gezonde wolk van een baby, die later in zijn/haar volwassen leven tegen zo min mogelijk psychische en lichamelijke problemen aanloopt.

Corona en long-covid

Corona en long-covid

Gezonde voeding en een actieve leefstijl zijn niet alleen belangrijk ter preventie van corona, maar ook belangrijk voor de nazorg van long-covid patiënten die vaak lang na de besmetting nog kampen met longklachten.

Corona te lijf: zorg voor een optimaal functionerend immuunsysteem

Corona te lijf: zorg voor een optimaal functionerend immuunsysteem

Nu we langzaamaan weer wat worden losgelaten door onze Mark en het “spook” Corona heel langzaam maar zeker steeds een beetje minder grip op ons krijgt, is het heel verleidelijk om met gezwinde spoed richting terras te rennen en eens helemaal los te. Eerlijk is eerlijk, ik ben best een gezondheidsfreak, maar dat ga ík ook doen. Sterker nog: ik overweeg op 31 mei vanaf 00.00 uur al met mijn slaapzak op een terras te gaan liggen om maar zeker te zijn van een plekje.

Goede Voeding & Zo in de media

Goede Voeding & Zo in de media

Leuk artikel in de Scherpenzeelse Krant over Goede Voeding & Zo! Heb jij last van aanhoudende darmklachten, allergieën, problemen met o.a. spijsvertering, hormonale klachten of overgangsklachten, gewrichtsklachten, hoge bloeddruk, overgewicht: neem gerust contact met me op via www.goedevoedingenzo.nl of mail: info@goedevoedingenzo.nl.

12 gezondheidsvoordelen van eieren

12 gezondheidsvoordelen van eieren

En waarom je niet bang hoeft te zijn voor cholesterol en een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Er bestaat namelijk aantoonbaar geen link met een grotere kans op hart- en vaatziekten.

16 tips bij slaapproblemen

16 tips bij slaapproblemen

Slapen is een van de lekkerste en gezondste “bezigheden” die er zijn en een groot deel van ons leven brengen we slapend door. Toch is goed slapen voor veel mensen niet zo makkelijk. Wat zijn hiervan de mogelijke oorzaken en wat kun je eraan doen om je slaapproblemen aan te pakken?

7 tips om blaasontsteking te voorkomen

7 tips om blaasontsteking te voorkomen

Blaasontsteking kan je beter voorkomen dan genezen, dat spreekt voor zich. Het komt heel veel voor en met name bij vrouwen. Helaas hebben wij vrouwen de pech anatomisch op dat gebied geen hoogstandje te zijn. Anus en vagina liggen dicht bij elkaar en wij hebben een kortere urinebuis, waardoor de afstand tussen de blaas en de bacteriën buiten je lijf kleiner is. Maar er is veel aan te doen om een blaasontsteking te voorkomen.

18 gouden tips voor succesvol afvallen

18 gouden tips voor succesvol afvallen

Kilo's, ze zitten er heel vaak heel snel aan, maar het is moeilijk ze kwijt te raken. Heb jij problemen om gewicht te verliezen? Lees mijn 18 gouden tips voor succesvol en duurzaam afvallen, want het is natuurlijk niet de bedoeling dat de kilo's er daarna weer aanvliegen. Blijvende voeding- en leefstijlaanpassing is daarom belangrijk. Laat niet je uiterlijk je motivatie zijn, maar je gezondheid. Geloof me: die is veel belangrijker! Dus go for it en bovenal geniet van alles wat je eet en wat je doet!

Het belang van gezonde vetzuren

Het belang van gezonde vetzuren

Tot voor kort was de algemene opinie “vet is slecht en van vet word je dik”. Gelukkig is dit snel aan het veranderen, hoewel we van sommige toonaangevende instanties maar een klein percentage van onze calorieën uit vet mogen halen. Laat je niet gek maken: we hebben vet nodig!

Boost je gezondheid: eet meer groenten en fruit

Boost je gezondheid: eet meer groenten en fruit

Eerder schreef ik al een blog over het belang van variatie in voeding. Er is nog een onderwerp waarover geen discussie bestaat: groenten en fruit zijn goed voor je en in het geval van groenten geldt: the more the better! Je verkleint er zelfs de kans mee op akelige ziektes als Alzheimer en Parkinson.

Het "keyword" bij gezonde voeding: variatie!

Het "keyword" bij gezonde voeding: variatie!

Vaak hoor ik mensen klagen over hun gebrek aan inspiratie bij het eten koken en met name dan bij het ontbijt. En dat terwijl het een gezond ontbijt je direct van energie voorziet voor de rest van de dag. Maar meestal worden er een paar broodjes uit een zak gerukt, margarine erop en een paar plakken oerhollandse kaas. Niets mis mee, voor af en toe, maar doe dit liefst niet iedere dag. Varieer! Bij iedereen is wel bekend dat variatie in voeding zeer belangrijk is, maar waarom eigenlijk?