11 tips voor een gezonde baby

Gepubliceerd op: 27-09-2021

Als je zwanger bent wil jij natuurlijk dat je spruit zich straks ontwikkelt tot een vrolijke, gezonde wolk van een baby, die later in zijn/haar volwassen leven tegen zo min mogelijk psychische en lichamelijke problemen aanloopt.

Zodra je zwanger bent krijg je tal van adviezen wat je beter niet eet: rauwmelkse kaas, rauw vlees, gedroogde en gefermenteerde vleeswaren, verpakte vis etc. Maar wat eet en neem je beter wel als jij een gezonde baby wilt?

Met deze tips leg jij de basis voor een gezonde ontwikkeling van de baby in je buik.

  1. Groenten en fuit
    Zorg voor een gezonde darmflora bij jezelf. Bij een natuurlijke geboorte komt jouw kindje in contact met jouw flora en het is dus belangrijk dat die flora gezond is. Zorg voor voldoende vezels en eet minimaal 500 tot 1000 gram groenten en fruit per dag. Bovendien verlagen groenten en fruit met veel vitamine C de kans op zwangerschapsdiabetes.
    Eet ze zoveel mogelijk biologisch. Op groente en fruit zitten best wat pesticiden. Lees hier mijn artikel over het verwijderen van pesticiden. 

  2. Noten, pitten en zaden
    Eet minimaal 3 x per week een handvol walnoten en/of pitten. Deze werken positief op de ontwikkeling van het babybrein.

  3. Voldoende eiwitten
    Eiwitten zijn bouwstoffen. En bij jouw baby moet alles nog opgebouwd worden. Logisch dus dat jij voldoende eiwit binnen moet krijgen en ja, iets meer dan je normaal nodig hebt. Zorg voor 1,2 tot 1,5 gram eiwit per kg. lichaamsgewicht. Gezonde eiwitten vind je in vis, schaal- en schelpdieren, mager vlees, kip, kalkoen, peulvruchten, noten, pitten, (matig) zuivel en zaden.

  4. Probiotica
    Uit onderzoek blijkt dat als je tijdens de zwangerschap een supplement met probiotica gebruikt (heeft positieve impact op jouw darmflora), je kindje een stuk minder kans heeft op eczeem, hooikoorts, astma en loopneus (rhinitis). Vooral lactobaccillen ofwel melkzuurbacteriën bieden bescherming.

  5. Omega-3 vetzuren
    Zorg dat je voldoende van de omega 3-vetzuren ALA, EPA en DHA binnenkrijgt. ALA haal je o.a. uit ongebrande noten, pitten en zaden zoals chiazaad en lijnzaad (eet deze met mate) en EPA en DHA haal je uit (vette) vis zoals zalm, makreel, tonijn en haring.
    Omega 3 visvetzuren werken positief op de hersenontwikkeling van het kindje en natuurlijk wil jij een gezonde baby die ook nog een slimmerikje is!
    Omdat vis tegenwoordig nogal eens vervuild is met zware metalen, is mijn advies om 1 x per week vette vis te eten en op de overige dagen een visoliesupplement met MSC-keurmerk te gebruiken.

  6. Jodium
    Ook blijkt dat veel vrouwen in hun zwangerschap en ook na de bevalling een tekort aan jodium hebben. Niet zo gek, want de foetus heeft die jodium, maar ook de vetzuren nodig voor zijn ontwikkeling en met name voor de ontwikkeling van zijn hersenen.
    Eet iedere week een aantal producten uit zee, niet alleen vis, maar ook schaal- en schelpdieren, zeekraal, algen, zeewier etc. óf neem een supplement met een goede dosis jodium. Raadpleeg hiervoor een orthomoleculair therapeut.  

  7. Multivitamine
    Een goede multivitamine speciaal voor de zwangere vrouw, zal zeker een goede dosis jodium bevatten en is dus een aanrader. Daarbij blijkt uit onderzoeken dat het nemen van een multivitamine de kans op autisme bij je kindje verkleint, maar ook de kans op een vroeggeboorte verkleint.
    In zo’n goede multivitamine hoort ook een goede dosis foliumzuur, liefst in de vorm van folaat (max. 600 mcg per dag) te zitten. Foliumzuur vermindert de kans op neurale buisdefecten ofwel een open ruggetje bij de baby.

    Overigens is het nog beter om al vóór je zwanger wilt worden een goede multivitamine en omega 3-visolie te slikken.

  8. Borstvoeding
    Is je kindje geboren, geef dan gedurende langere tijd borstvoeding (langer dan 3 tot 4 maanden). Dit geeft je kindje bescherming tegen het ontstaan van een voedselallergie en andere allergische klachten zoals hooikoorts en eczeem.

  9. Matig koffie
    Drink niet meer dan 2 koppen cafeïne houdende koffie per dag. Dit kan de kans op een miskraam verhogen.

  10. Chronische stress voorkomen
    Voorkom chronische stress tijdens de zwangerschap. Daardoor wordt het stresshormoon prolactine aangemaakt, dat de banden kan verweken en bekkeninstabiliteit kan veroorzaken. Ook heeft chronische stress invloed op de ontwikkeling en de stressgevoeligheid van je kindje.

  11. Zonlicht en/of vitamine D-supplement
    Zorg voor blootstelling aan voldoende zonlicht. Voldoende vitamine D heeft o.a. impact op een gezond geboortegewicht van je kindje. In een goede multivitamine zit een goede dosis vitamine D. Raadpleeg bij voorkeur een orthomoleculair therapeut. 

Wil jij meer informatie? Maak dan een afspraak met me voor een consult.

Contact?

Delen