Pesticiden verwijderen van groenten en fruit

Pesticiden verwijderen
Gepubliceerd op: 14-08-2023

Pesticiden op groenten en fruit worden niet alleen in verband gebracht met hormoonverstoringen, verminderde vruchtbaarheid, aangeboren afwijkingen, overgewicht, diabetes, ADHD en autisme, maar ook met degeneratieve aandoeningen zoals bijv. ziekte van Parkinson.

De glimmende zomerkoninkjes stralen je tegemoet zodra je supermarkt inloopt, maar het is een van de meest bespoten soorten fruit. Ook een van mijn persoonlijke favorieten, de blauwe bes, staat in 2023 in de Dirty Dozen. Een lijst die ieder jaar door een Amerikaans wetenschappelijk onderzoeksteam, EWG wordt samengesteld.

Ik adviseer mijn cliënten dan ook altijd om zoveel mogelijk biologische groenten en fruit te eten, omdat daar veel minder en in principe geen synthetisch bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. Maar niet ieders portemonnee laat dat helaas toe. Gelukkig zijn er ook andere mogelijkheden om veel minder pesticiden binnen te krijgen en goed voor je gezondheid te zorgen.

Het verwijderen van pesticiden

In de webshop van AHealthylife.nl is voor € 105 de AquaPure te koop, een apparaatje dat op basis van elektrolyse 99,9% van de bestrijdingsmiddelen en micro-organismen kan verwijderen. Ik heb er inmiddels 2 aangeschaft en ben absoluut fan. Niet alleen zie je er troep van afkomen, maar je groenten en fruit worden smaakvoller en steviger. Helaas is het apparaat iets minder geschikt voor de kwetsbare aardbei.
Meer weten? https://www.ahealthylife.nl/webwinkel/product/aquapure-pesticiden-reiniger/

Vind je dit te duur? Ook het wassen met een base zoals natriumbicarbonaat werkt goed.
Het 12 – 15 minuten laten weken van fruit in natriumbicarbonaat kan verschillende soorten bestrijdingsmiddelen met 80% of meer laten afnemen. De onderzoekers melden een verhouding van  10 gram natriumbicarbonaat op 1 liter water.
Bron: Juglen Zwaan/ahealthylife.nl

Hieronder de Dirty Dozen en Clean 15 van 2023.

De Dirty Dozen 

 1. Aardbeien
 2. Spinazie
 3. Boerenkool
 4. Perziken
 5. Peren
 6. Nectarines
 7. Appels
 8. Druiven
 9. Paprika / chilipepers
 10. Kersen
 11. Blauwe bessen
 12. Sperziebonen

De Clean 15

 1. Avocado
 2. Mais
 3. Ananas
 4. Uien
 5. Papaya
 6. Erwten (diepvries)
 7. Asperges
 8. Honingmeloen
 9. Kiwi
 10. Kool
 11. Champignons
 12. Mango
 13. Zoete aardappel
 14. Watermeloen
 15. Wortels

Overigens blijkt in Nederland vooral de rozijn enorm vervuild te zijn. Koop deze dan ook altijd biologisch!

Voordelen biologische voeding

Wat nog wel belangrijk is om te vermelden is dat biologische groenten en fruit meerdere voordelen hebben. Ze bevatten méér voedingsstoffen, maar ook de belangrijke stoffen “salvestrolen” die door de plant aangemaakt worden om zich te beschermen tegen vraat door insecten, schimmels, virussen, bacteriën en UV-licht.
Deze stoffen kunnen ons beschermen tegen o.a. kanker en er wordt een levensverlengend effect aan toegedicht.
Salvestrolen komen niet of in veel mindere mate voor in bespoten groenten en fruit, omdat de noodzaak om zichzelf te beschermend door het gebruik van de pesticiden verdwijnt.

Delen