• darkblurbg

Blijvend resultaat

Het (blijvende) resultaat van iedere therapie, of dat nu orthomoleculaire therapie, homeopathie, APS, celzouttherapie of mineralentherapie is, valt of staat met het opvolgen van het orthomoleculaire voedingsadvies en leefstijladvies. Voor het gemak heb ik het hieronder alleen over orthomoleculair voedingsadvies, maar daarbij hoort altijd ook het leefstijladvies. 

Zonder orthomoleculair voedingsadvies zou het adviseren van supplementen neerkomen op symptoombestrijding en we willen nu juist de oorzaak aanpakken om terugval te voorkomen. Best fijn als je van je symptomen af bent, maar als je er geen gezond voedingspatroon en gezonde leefstijl op nahoudt, is de kans zéér groot dat de symptomen snel weer terugkeren als je stopt met de orthomoleculaire therapie en/of er andere nóg vervelender klachten voor in de plaats komen.

Daarom staat orthomoleculair voedingsadvies in mijn behandeling met stip op nummer 1.

Wat is orthomoleculair voedingsadvies?

Orthomoleculair voedingsadvies bestaat uit:

  1. Gezonde voeding
    Orthomoleculair voedingsadvies voorziet jouw cellen, weefsels en organen van gezonde, liefst biologische voeding zodat jouw cellen optimaal kunnen functioneren, stoffen optimaal opgenomen kunnen worden en afvalstoffen weer afgevoerd kunnen worden. En die gezonde voedingsstoffen zorgen dan weer voor het in gang zetten van vele belangrijke processen, zoals stofwisseling, spijsvertering, de aanmaak van hormonen en neurotransmitters, die er vervolgens weer voor kunnen zorgen dat jij lekker in je vel komt te zitten.

  2. Water en (kruiden-)thee
    Dat helpt om afvalstoffen weer uit te kunnen scheiden en het helpt bij het vervoer van voedingsstoffen naar al je cellen en voorkomt dat je bloed stroperig wordt. 

  3. Beweging
  • 10.000 stappen per dag
    Het mooiste is als je de 10.000 stappen per dag kunt aantikken, maar uit onderzoek blijkt dat met iedere 1000 stappen meer per dag die je zet, de kans op vroegtijdig overlijden al met 15% afneemt.

  • 3 x per week 30 minuten matig/intensief bewegen
    Het is optimaal als je je minimaal 3 x per week 30 minuten matig tot intensief beweegt; d.w.z. dat jouw hartslag een stuk omhoog gaat (bijv. fietsen, hardlopen, zwemmen, tennissen). Maar doe iets waar je plezier in hebt anders houd je het niet vol. 

  • Sitting-breaks
    Zitten is het nieuwe roken. Het is heel belangrijk dat je niet langer dan 30 minuten achter elkaar zit. Ren tussendoor de trap eens op en af of doe een paar kniebuigingen of druk je een paar keer op.

  • Krachttraining
    Naast bovenstaande is het belangrijk ook wat aan krachttraining te doen. Dat kan in de sportschool, maar ook thuis met gewichtjes. Armtraining is daarbij het belangrijkste en doe het bij voorkeur op de nuchtere maag.
  1. Ontspanning
    Ontspannende wandelingen in de natuur, yoga, meditatie, saunabezoek, ontspanning in de vorm van iets wat jou ontspannen maakt. Voor de een is dat het lezen van een boek, voor de ander is het uit je plaat gaan op Lowlands of Pinkpop. Het maakt ook helemaal niet uit: als je er maar van geniet!

  2. Vermijden chronische stress
    Stress op zich is niet ongezond, daar zijn we evolutionair op ingesteld. Waar we niet op ingesteld zijn, is het steeds maar aanhouden van die stress. Hierdoor raken systemen uit balans met alle gevolgen voor je gezondheid van dien. In deze tijd worden we overvoerd met prikkels en al doen we nog zo ons best, ons lichaam is genetisch niet in staat al die prikkels te verwerken. Met klachten als slaapproblemen, burn-out, depressie en overspannenheid als gevolg.

  3. Waardevolle sociale contacten
    Heel belangrijk! Uit onderzoek in de zogenaamde "Blue zones", waar de mensen gemiddeld de hoogste leeftijd bereiken op een gezonde manier, blijkt dat deze mensen veel tijd en aandacht aan sociale contacten besteden. 

  4. Huidverzorging
    Vermijden van hormoonverstorende stoffen en microplastics in jouw crèmes, bodylotion, make-up etc. 

  5. Slapen (zéér onderschat);
    In het eerste deel van de nacht herstelt jouw lichaam en in het tweede deel van de nacht verwerk je emotionele ervaringen en herstelt jouw psyche. Belangrijk hierbij is dat je álle slaapcycli doorloopt. Schep dus de voorwaarden om goed te kunnen slapen: ga niet met een dikke buik naar bed, drink weinig of geen alcohol, zorg voor een donkere en goed geventileerde kamer, ga op tijd naar bed en zorg voor oordoppen als je een snurkende partner hebt. 

Voedingsintolerantietest

Jij staat niet alleen. Ik ga jou helpen én motiveren om het orthomoleculair voedingsadvies op te volgen. Je krijgt van mij een op maat gesneden orthomoleculair voedingsadvies en leefstijladvies met diverse recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Soms blijkt uit de anamnese en/of de vragenlijsten dat de kans groot is dat je een voedingsintolerantie hebt. Dan kan ik, door het doen van een meting met electroacupunctuur (EAV) en/of middels een vingerprik laten testen voor welke stoffen jij intolerant bent. Vervolgens is het in sommige gevallen wijs om die stoffen minimaal 5 tot 8 weken te laten staan. Daarna mag je ze, afhankelijk van de ernst van de voedingsintolerantie,  weer langzaam gaan introduceren. 
Voedingssupplementen, kruiden, celzouten en/of mineralen of een combinatie ervan maken in dat geval, naast het orthomoleculair voedingsadvies, onderdeel uit van de behandeling.

Motivatie belangrijk

In alle gevallen is jouw eigen inzet én doorzettingsvermogen de sleutel tot succes. Dat is het eerlijke verhaal. Ik kan jou adviseren, helpen en motiveren, maar jij moet het uiteindelijk doen en daarbij wordt best wat van je gevraagd. Het opvolgen van mijn orthomoleculaire voedingsadvies en leefstijladvies gaat niet vanzelf en vraagt (veel) motivatie. 

Wil jij stappen zetten richting een betere gezondheid en wil jij meer informatie of een vrijblijvend kennismakingsgesprek?

Contact?