Wat is orthomoleculair?
De term ‘orthomoleculair’ is in 1968 geïntroduceerd door tweevoudig Nobelprijswinnaar Linus Pauling. “Orthos” betekent in het Grieks “goed”, “juist”. Moleculair betekent met betrekking tot de moleculen. Hiermee introduceerde hij een nieuw concept ten aanzien van de betekenis van voeding voor de gezondheid. De Orthomoleculaire Therapie is er dus op gericht het lichaam op moleculair niveau te corrigeren.
Het lichaam is opgebouwd uit miljarden cellen. Deze cellen kunnen alleen goed functioneren als de juiste voedingsstoffen aanwezig zijn. Je kunt deze cellen voeden door het gebruik van van goede, gevarieerde voeding, eventueel aangevuld met voedingssupplementen als een essentiële aanvulling voor een optimale gezondheid.
Aan de hand van je klachten, die uitgevraagd worden in het uitgebreide intakegesprek, het door jou ingevulde eetdagboek en een zéér uitgebreide vragenlijst die je thuis digitaal kunt invullen, kunnen we nagaan welke specifieke voedingsstoffen je waarschijnlijk tekort komt. Soms zal ik ook bloed- en ontlastingsonderzoek adviseren.
Als jij gezondheidsklachten hebt, betekent dit dat niet al jouw lichaamssystemen voldoende energie krijgen. Bij klachten is er altijd sprake van een energietekort. We gaan samen op zoek naar het systeem waarbij het als eerste fout is gegaan, dus samen op zoek naar de oorzaak van jouw klachten. En díe pakken we aan d.m.v. voeding, leefstijl en eventueel voedingssupplementen en/of fytotherapie.
Als jij medicijnen gebruikt, dan mag je daar nooit mee stoppen zonder overleg met je arts, óók niet als je supplementen gaat gebruiken. Als jouw gezondheid tijdens de behandeling gaat verbeteren, kan mogelijk begonnen worden met afbouwen van medicatie, maar altijd en alleen in overleg met huisarts of specialist.
Bij welke klachten kan Goede Voeding & Zo jou helpen? o.a. bij:
Natuurlijk dien je bij ernstigere lichamelijke en psychische klachten en bij ernstig overgewicht je huisarts te raadplegen.
Goede Voeding & Zo kan met op jouw situatie afgestemd voedingsadvies en leefstijladvies voor verlichting van de klachten zorgen en/of verergering van de klachten voorkomen. In sommige gevallen betekent dit dat je een tijdlang een aantal producten beter kunt laten staan. Denk hierbij aan producten met gluten, lactose en caseïne of bijvoorbeeld groenten uit de nachtschade familie. Maar in ieder geval zal ik je onbewerkte en het liefst biologische voeding adviseren zonder toegevoegde suikers. En geen paniek: ik help je op weg met een aantal dagmenu's en je mag altijd mailen, appen of bellen voor advies.
Contact?