Het "keyword" bij gezonde voeding: variatie!

Voedingsadvies Veenendaal
Gepubliceerd op: 12-04-2017

Vaak hoor ik mensen klagen over hun gebrek aan inspiratie bij het eten koken en met name dan bij het ontbijt. Meestal worden er een paar broodjes uit een zak gerukt, margarine erop en een paar plakken oerhollandse kaas. Niets mis mee, voor af en toe, maar doe dit liefst niet iedere dag.  Bij iedereen is wel bekend dat variatie in voeding zeer belangrijk is, maar waarom eigenlijk?

In geen enkel voedingsmiddel zitten alleen maar gezonde voedingsstoffen en om te voorkomen dat we te veel van de ongezondere stoffen binnenkrijgen, zoals de zogenaamde antinutriënten als fytinezuur, lectinen en saponinen is variatie belangrijk. Daarbij heeft ieder voedingsmiddel ook een andere voedingswaarde, dus om genoeg van alle macro- (koolhydraten, vetten en eiwitten) en micronutriënten (vitaminen, mineralen en sporenelementen) binnen te krijgen moeten we variëren, variëren en variëren.... Bij ontbijt, lunch en avondeten. 

En omdat een goed begin van de dag het halve werk is, hierbij een gezond en lekker recept voor het ontbijt.

Ingrediënten
- een handje ongebrande en ongezouten noten
- een halve banaan in plakjes of een paar aardbeien in plakjes. Varieer ook hier weer mee!
- 1 eetlepel lijnzaad (koop bij voorkeur de ongebroken variant en vijzel of maal die zelf)
- 1 schepje havermuesli
- een beetje van je favoriete superfood (bijv. ongesuikerde cranberry's, moerbeien, gojibessen)
- eventueel een theelepeltje honing of kokosbloesemsuiker (natuurwinkel).
- 2 volle eetlepels volle Griekse yoghurt of een scheutje haver- of amandelmelk. 

Meng alles lekker door elkaar, ga rustig zitten, eet smakelijk en geniet!

Delen