Boost je gezondheid: eet meer groenten en fruit

Groenten: hoe meer hoe beter!
Gepubliceerd op: 21-05-2017

In mijn vorige blog schreef ik over “variatie” in voeding. Het onderwerp waarover de hele wetenschap het eens is. Er is nog een onderwerp waarover geen discussie bestaat: groenten en fruit zijn goed voor je en in het geval van groenten geldt: the more the better!

Adviseert het Voedingscentrum nog een schamele 250 groenten, vele onderzoeken wijzen uit dat we toch minimaal 400 tot 800 gram per dag nodig hebben om ons optimaal te beschermen. Zoveel? En hoe krijg ik die dan in vredesnaam binnen? Met de gemakkelijke tips hieronder kom je al een heel eind. Maar voor je je boodschappenkarretje vol laadt met groenten, eerst even dit.

Hoeveel groenten en fruit zou je moeten eten en waarom?
De conclusie uit een recente meta-analyse van de International Journal of Epidomiology is dat de optimale bescherming van onze gezondheid ligt bij de inname van 800 gram groenten en fruit per dag. Dit wil niet zeggen dat je niet goed bezig bent als je je aan de richtlijnen van het Voedingscentrum houdt om 250 gram groente en 2 stuks fruit te eten (voor 2 stuks fruit kan je ongeveer 200 gram rekenen, totaal eet je dan dus 450 gram per dag). De beschermende werking van groenten en fruit begint al vanaf 400 gram per dag.

Houd er wel rekening mee dat als je géén fruit eet, je dit zou moeten compenseren door het eten van extra groenten.

Uit genoemd onderzoek bleek de beschermende werking als volgt

 • 24% minder risico op een hartaandoening
 • 3 % minder kans op een beroerte
 • 28% minder risico op hart- en vaataandoeningen
 • 13% minder risico op kanker (bij 600 gram)
 • 31% minder kans op vroegtijdige sterfte

Uit andere onderzoeken is al gebleken dat het eten van veel groenten en fruit ook beschermt tegen akelige degeneratieve ziektes als Alzheimer en Parkinson en tegen nare darmziektes. Meer redenen om groenten en fruit te eten hebt je toch niet nodig?

De beschermende werking van groenten en fruit berust op de aanwezigheid van vele bioactieve stoffen zoals polyfenolen, flavonoïden en anthocyanen en natuurlijk vele vitamines en mineralen die o.a. als antioxidanten onze cellen beschermen tegen de schade die vrije radicalen in ons lichaam kunnen aanrichten.

Biologisch beter?
Het voordeel van biologische groenten en fruit is dat er veel minder bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. Maar het grootste voordeel is dat biologische groenten zelf een stofje moeten aanmaken om zich te beschermen tegen insecten, virussen, schimmels  en ander onheil. Deze stofjes heten salvestrolen en zij beschermen ons tegen kanker, omdat zij een tumorremmende werking hebben.


Schoonmaken niet-biologische groenten en fruit
Laat je portomonnaie het niet toe om biologische groenten te kopen? Geen nood: ook niet-biologische groenten en fruit hebben nog steeds grote gezondheidsvoordelen. Leg ze dan bij voorkeur voor je ze gaat eten en bereiden even in een bak met water en een flinke scheut azijn en een deel van de bestrijdingsmiddelen ben je zo kwijt.

Tips voor het eten van meer groenten en fruit

 • Verwerk ze in een groene smoothie (altijd meer groente dan fruit nemen)

 • Vervang je ongezonde tussendoortjes door gezonde, bijvoorbeeld plakjes komkommer, worteltjes, radijsjes, avocado. Maak er een lekkere dipsaus bij op basis van Griekse yoghurt met een klein beetje mayo voor de smaak en kruiden of specerijen.

 • Start je dag met een omelet met groenten en kruiden en eventueel wat geraspte Parmezaanse kaas.

 • Maak een grote pan groentesoep en neem tussen de middag lekker een flinke kop soep (of neem een thermoskan soep mee naar je werk).

 • Gebruik bij het avondeten ruimschoots groenten. Bij voorkeur wokken of stomen of eventueel kort koken. Zo blijven de voedingsstoffen het best behouden. Zorg daarbij ook voor kleur op je bord. Hoe meer kleur, hoe meer verschillende voedingsstoffen.

 • Neem bij je lunch of avondeten een schaaltje rauwkost. In rauwe groenten blijven voedingsstoffen en enzymen beter behouden. Probleem is dat ze wat lastig te verteren zijn. Neem dus ook weer niet te veel.

Ook bij groenten en fruit geldt weer: varieer zoveel mogelijk! Heb jij nog tips om meer groenten en fruit binnen te krijgen? Mail ze me gerust, ik ben hartstikke benieuwd!

 

Delen