Goed gevulde tomaten-bloemkoolsoep

PDS
Gepubliceerd op: 08-09-2023

Soms heb je van die restjes over én een fantasieloze bui. Dan is het zó makkelijk om alle restjes bij elkaar te doen, even koken, staafmixer erin en smullen maar!

Ingrediënten (máár hiermee kan je eindeloos variëren):

  • 400 gram gestoomde of kort gekookte bloemkoolroosjes
  • 500 gram tomaten
  • 1 prei
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 gehele rode peper
  • 40 gram gekookte zilvervliesrijst (máár kan ook met een (zoete) aardappel of quinoa).
  • 2 groentenbouillonblokjes
  • 1,5 liter water
  • 2 el milde olijfolie
  • Peper, zout en nootmuskaat naar smaak

Bereiding:

  1. Snijd de prei in ringetjes, pel en snipper de ui, snijd de knoflook in grove stukjes, snijd de peper in dunne ringetjes (is iets je al snel te heet: verwijder dan de zaadlijsten).Snijd de tomaten in stukjes.
  2. Verwarm de olijfolie in de pan en laat niet te heet worden. Doe eerst de knoflook en de ui erin tot de uit glazig is. Doe dan de zojuist gesneden groeten erbij en bak even zachtjes aan. Los onderhand de groentenbouillonblokjes op in een liter heet water.
  3. Doe de bouillon erbij, breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes pruttelen.
  4. Doe de bloemkoolroosjes, de rijst en nog een halve liter warm water erbij en breng aan verwarm tot het net niet kookt.
  5. Maak er met de staafmixer een dikke soep van, die je nog wél een beetje moet kauwen (zie eetweetje hieronder) .
  6. Voeg naar smaak peper, zout en nootmuskaat toe.

    Zó simpel, zó voedzaam en zó gezond!

    EET SMAKELIJK!

Eetweetje en/of gezondheidsweetje:

Het is belangrijk de soep, maar dit geldt óók voor koude smoothies, niet te dun te maken. Er moet een bite aan blijven. Je hebt je gebit niet voor niets gekregen. Bij het kauwen maak je namelijk amylase aan (een spijsverteringsenzym) dat al een stukje van de voorvertering voor zijn rekening neemt. Onze alvleesklier moet spijsverteringenzymen produceren, iedere keer als wij iets eten. En over het algemeen steken mensen wel 6 tot 10 x per dag wat te eten in hun mond. Die alvleesklier (waarvan een deel ook nog eens druk is met het maken van insuline om onze bloedsuikerspiegel op peil te houden) heeft het retedruk en het is fijn om die wat te ontlasten. Dit is zeker belangrijk voor mensen met darmklachten zoals PDS, ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa, waar het vaak in de voorvertering door de alvleesklier ook niet goed gaat.

Wist je dat:

  • De kans aanwezig is dat je niet goed kauwt als je onverteerde resten in je ontlasting hebt?
  • Je eigenlijk iedere hap 20 tot 25 x zou moeten kauwen? Zo maak je het makkelijker verteerbaar. Best lastig hoor, maar als je rustig en met aandacht eet, wordt het na verloop van tijd een gewoonte. Je alvleesklier, darmen én lever zullen je dankbaar zijn. 

 

 

Delen