Moeilijk om meerdere keren per dag groenten te eten? Zo niet meer. Deze ovenschotel met rode kool en banaan is voor 4 personen. Wij eten er met zijn tweetjes van. Zo heb ik de volgende dag tijdens de lunch een mooi bakje met groenten.
Even in de oven en klaar is Kees. En het is koud ook lekker, dus kan ook gewoon mee naar de baas in een koelkastdoosje.
Ingrediënten voor 4 personen (of voor 2 en de volgende dag nog een lunch)
1 rode kool
halve knolselderij
2 grote uien
2 aardappelen
400 gram rundergehakt
2 zoetzure appels
2 grote bananen
geraspte jong belegen kaas (ook lekker met geiten- of schapenkaas)
2 eetlepels olijfolie
Peper, zout en nootmuskaat
Bereiding:
Snijd de rode kool in reepjes of doe het met een keukenmachine. Schil de aardappelen en snijd in stukken. Schil de knolselderij en snijd in stukken.
Kook de rode kool in een pan met een klein laagje water en in een andere pan kook je de aardappelen met de knolselderij eveneens met niet te veel water
Verhit olijfolie in een pan en fruit een paar minuutjes de uien. Doe hoe gehakt erbij de pan en rul het bruin met peper, zout en nootmuskaat
Rasp ondertussen 2 zoetzure appels
Schep het gehakt-/uimengsel in een ovenschaal
Schep het gepureerde aardappel-/knolselderijmengsel erover heen
Dan de uitgelekte rode kool, die je gemengd hebt met de geraspte appel erop
Vervolgens de in plakjes gesneden banaan erover verdelen en als laatste strooi je de geraspte kaas erover
15 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven.
Eet smakelijk!
Eetweetje: Door de rode kleurstof anthocyanine krijgt de kool zijn roodpaarse kleur. Deze stof is een hele krachtige antioxidant die in verband gebracht wordt met verminderde kans op kanker, hart- en vaatziekten, een verbeterde hersenfunctie en het is een goede cholesterolverlager. Hoe roder de kool, hoe zuurder deze is. Hoe meer richting blauw, hoe basischer. Rode kool is lekker in een groentesap, maar ook rauw, gewokt, gekookt of beter nog: gestoomd.