Dadel-chia-pistaschemuffins

Dadel-chia-pistachemuffins
Gepubliceerd op: 27-03-2024

Wie wil er nog brood als ontbijt als je deze dadel-chia-pistachemuffins bij je ontbijt kunt hebben? Stuk fruit erbij en je bent klaar. Boordevol gezonde ingrediënten en behoorlijk verslavend.

Je kunt er fantastisch mee experimenteren. Vervang de chocolade door cranberries of de pistachenoten door walnoten of pompoenpitten en je hebt wéér een ander ontbijtje.

Dit recept komt uit mijn huidige ontbijt- en lunchbijbel “Broodloos ontbijten en lunchen” van Juglen Zwaan. Een boek boordevol eenvoudige en soms iets minder eenvoudige recepten die je brood doen vergeten. Je darmen zullen je er dankbaar voor zijn. En wat is dit leuk om te maken op een druilerige zondag.

Wat heb je nodig?

  • Keukenmachine of staafmixer
  • Muffinvormpjes

Ingrediënten:

  • 150 gram dadels zonder pit
  • 125 ml. plantaardige melk naar keuze (ik gebruikte havermelk)
  • 3 el chiazaad
  • Handje gepelde ongezouten pistachenoten
  • Pure chocolade (min. 75% cacao)
  • 1 (bio) ei
  • 2 volle el kokosolie
  • 150 gram havermeel
  • 1 tl kaneel
  • 2 tl bakpoeder
  • Beetje vanillesuiker

Bereiding:

  • Oven voorverwarmen op 180 gr.
  • Dadels 15 min. in warm water weken
  • Chiazaad mengen met 150 ml. warm water en roeren tot alles onder water staat. Laat 5 min. staan.
  • Kokosolie smelten in steelpannetje
  • Dadels in keukenmachine en maal ze tot grove puree
  • Ei luchtig klutsen in kom
  • Geweekte chiazaad kokosolie, vanillesuiker en melk erdoor mengen
  • Dadelpuree er goed doorheen roeren
  • Meng in andere kom het havermeel met kaneel en bakpoeder en doe het chiazaadmengsel bij het havermeel en roer goed door elkaar
  • Beslag in de vormpjes scheppen en in ca. 35 min. gaar bakken.

Voor mij was dit genoeg voor 8 muffins.
Het mooie is dat je ze in kunt vriezen, dus de volgende dag kan je weer voor een ander gezond (broodloos) ontbijt kiezen.

Smullen maar!

Eetweetje:

Wist jij dat dadels niet alleen heerlijk zoet zijn, maar dat ze vol vezels zitten en daarmee laxerend werken? Heb jij last van obstipatie /verstopping? Laat de dadels dan een nachtje weken en eet ze de volgende ochtend. Wél met mate want doordat ze natuurlijke suikers bevatten, kunnen ze de bloedsuikerspiegel beïnvloeden.
Verder zitten ze vol fytonutriënten en antioxidanten, dus een dadeltje zo af en toe is supergezond!

Contact

 

Delen