Soep met broccoli, bloemkool, courgette en zeewier

Goede Voeding & Zo recept broccoli extra soep
Gepubliceerd op: 12-07-2017

Moeilijk om voldoende groenten binnen te krijgen? Welnee! Probeer het eens met deze rijk gevulde groentesoep. Neem eens een thermoskan warme soep mee naar je werk en neem het als lunch. Zo eet je automatisch minder brood, en krijg je dus minder gluten en andere antinutriënten uit brood binnen + allerlei noodzakelijke vitamines, mineralen en sporenelementen. Met deze keer uitgelicht: de gezondheidsvoordelen van zeewier.

Of neem een flinke kom als voorafje bij het avondeten. Stukken gezonder dan een zoet toetje na. Deze soep is super makkelijk en heel erg lekker. Ik maak altijd een grote pan, laat die snel afkoelen in een oude koelkast en bewaar de soep dan een dag of 3. Het gehalte aan vitamines en mineralen wordt dan natuurlijk wel wat minder, maar er blijft, zeker als je biologische groenten neemt voldoende over. Leuk de soep op met een paar takjes peterselie of bladselderij, heb je gelijk weer wat vers binnen. Met soep kan je eindeloos variëren. Doe er massa’s groenten, kruiden en specerijen in.

Ingrediënten voor zo'n 10 tot 12 koppen soep

  • rood pepertje
  • 2 uien
  • 2 eetlepels kokosvet
  • 1 broccoli
  • 1 grote courgette
  • ½ bloemkool
  • paar theelepels gedroogde soepkruiden (bijv. bieslook, peterselie, 
  • 2 cm. geraspte gemberwortel
  • Handje zeewier
  • 4 tenen knoflook (lijkt veel, maar het is ook een beste pan)
  • 2 biologische gistvrije groentenbouillonblokjes
  • foelie
  • 2 laurierblaadjes

Bereidingswijze

  • Zet het vuur laag en smelt de kokosolie in een grote soeppan.
  • Snijd de ui in stukjes en fruit deze langzaam, samen met de geraspte gemberwortel en de in ringetjes gesneden rode peper (voor extra pittig laat je de zaadjes zitten).
  • Maak de broccoli en bloemkool schoon en verdeel ze in roosjes.
  • De courgette schoonmaken en in halve plakjes snijden. Laat de schil eraan, daarin zitten de meeste voedingsstoffen.
  • Doe de groenten in de pan en doe er 1,25 liter groentebouillon bij.
  • Stukje foelie en de laurierblaadjes erbij doen. Breng aan de kook en laat zo’n 10 tot 15 minuten zachtjes pruttelen.
  • Doe er na 10 minuten de in plakjes gesneden knoflook, de soepkruiden erbij (bijv. combi van gedroogde peterselie, bieslook, selderij, maar kan ook iets anders zijn. Leef je uit!). Plus een flinke hand gedroogde zeewier erbij. Laat nog even pruttelen.
  • Haal de pan van het vuur, vis de laurierblaadjes en foelie eruit en maak er een volle soep van met een staafmixer. Maak de soep niet te smooth, je mag best nog een beetje kauwen. Dit is beter voor je spijsvertering.
  • Voeg naar smaak nog wat Keltisch zeezout of Himalayazout toe.

EET SMAKELIJK!

In de spotlights: "zeewier", niet alleen voor zeemeerminnen
Eerlijk is eerlijk, ook ik had al een paar van die supergezonde zakjes met wieren in huis, maar ik wist echt niet wat ik ermee moest doen. Dus het internet maar op en wat blijkt: mogelijkheden te over. Sauzen, soepen, jus, salade, door je groenten. Noem maar op. In dit recept verwerkte ik het in de soep. Mijn favoriet ook, want ik vind de smaak vrij heftig ziltig en daar moet je van houden.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van zeewier?

  • Er zitten enorm veel vezels in (die verlagen je cholesterol, stabiliseren je bloedsuikerspiegel en voeden je darmflora).
  • Er zit veel chlorofyl in algen en dat bindt toxische stoffen en zware metalen.
  • De rode en groene versies zijn volwaardige eiwitbronnen.
  • Er zitten behalve een aantal vitamines, heel veel mineralen in, maar ook omega 3 (zoals in bijna alles wat uit zee komt), dat zeer vele gezondheidsvoordelen heeft.
  • Verder carotenoïden die mogelijk zelfs een kankerremmende werking zouden hebben.
  • Verder zit er jodium in, waar we in de Westerse landen vaak een tekort aan kunnen hebben, zeker als je weinig brood eet, want het wordt standaard toegevoegd aan brood. Jodium is nodig voor een goede werking van de schildklier.
  • Oh ja, ook niet onbelangrijk: als je wilt afvallen is zeewier een heel goed voedingsmiddel doordat het vult door de vele vezels en weinig calorieën bevat.
  • Ook handig voor vegetariërs en veganisten die, doordat ze geen vlees eten, moeite hebben om voldoende ijzer binnen te krijgen. In zeewier zit veel ijzer.

Neem niet gelijk een hele zak zeewier, want juist doordat ze zo rijk zijn aan gezonde mineralen, kan je er ook te veel van binnen krijgen en te veel mineralen zijn niet goed voor je. Zoals overigen bij alles waar te voor staat (behalve tevreden). 

Benieuwd naar die groene zeeplantjes?? In de biologische winkel heb je keuze genoeg. Je hebt verschillende soorten: nori, kombu, wakame, arame, dulse en nog veel meer. 

Delen