Eenvoudige ovenschotel met kipgehakt en vol groenten

Gepubliceerd op: 04-08-2021

Een eenvoudige ovenschotel met kipgehakt en vol groenten. Door de puree grotendeels van zoete aardappel en knolselderij te maken, krijg je nog eens extra veel groenten binnen.

Een eenvoudige ovenschotel vol groenten en dus vol voer voor je darmflora. Door de puree grotendeels van zoete aardappel en knolselderij te maken, krijg je nog eens extra groenten binnen.
Een recept dat gemakkelijk lactosevrij te maken is door de geraspte kaas te vervangen door edelgistvlokken. Deze hebben een heerlijke beetje nootachtige umamismaak en bevatten veel vitamine B. Óf als lactose niet het probleem is, maar koemelk wel: vervang de geraspte kaas door geraspte geitenkaas.

Ingrediënten voor 3 personen:

  • 300 gram kipgehakt
  • Stronk broccoli
  • 300 gram diepvriesdoperwten
  • 1 grote ui
  • 3 tenen knoflook
  • Flink stuk knolselderij in blokken
  • 2 aardappels
  • 300 gram zoete aardappel
  • 3 el. Tamari (biologische sojasaus)
  • 3 el tomatenketchup
  • 2 el biologische currypaste
  • Geraspte belegen kaas (of: als je koemelk-/lactosevrij wilt: bestrooi na het uit de oven halen met edelgistvlokken)
  • Klontje roomboter
  • Nootmuskaat, zwarte peper, zeezout
  • Biologische groenten bouillonpoeder zonder gist
  • 2 eetlepels kokosolie om in te bakken

Bereiding:

  • Kook de broccoli in weinig water met een minuut of 4.
  • Schil de (zoete) aardappel en knolselderij in blokken en kook gaar in water met 2 theelepels groentebouillonpoeder.
  • Bak de kipgehakt rul in het kokosvet, voeg de in stukjes gesneden ui en de uitgeperste teentjes broccoli toe.
  • Voeg de broccoli toe aan het gehaktprutje en voeg ook tomatenketchup, Tamari en currypaste toe en laat nog even pruttelen.
  • Voeg de diepvriesdoperwten toe en warm nog even door.
  • Giet ondertussen de aardappels/knolselderij af, voeg een klontje roomboter toe, bestrooi met nootmuskaat en zwarte peper en stamp tot een niet al te fijne puree.
  • Giet het gehakt-/groenteprutje in een ovenschaal en dek af met een laag puree
  • Bestrooi met de geraspte kaas.
  • Zet 25 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven.

    EET SMAKELIJK!

Eetweetje:
Broccoli bevat heel veel vezels wat zeer gunstig is voor de werking van onze darmen en de samenstelling van onze darmflora. Broccoli bevat veel sulforafaan. Dit is een zwavelhoudende stof die bijv. de helicobacter pylori bacterie kan aanpakken (die voor heftige maag-/darmproblemen kan zorgen) en diverse vormen van kanker remt. Ook bevat broccoli veel indolen, die de lever stimuleren bij het ontgiften. En alsof dat nog niet genoeg redenen zijn om veel broccoli te eten: er zit een stof in broccoli die kan helpen de “lekkere trek” te onderdrukken en zo dus helpt bij het afvallen.

 

Delen