Stamppot van andijvie, knolselderij en zoete aardappel

ontstekingsremmend
Gepubliceerd op: 15-08-2019

Jullie weten inmiddels: ik ben van de makkelijke en ik ben van de groenten. Daarom ook nu weer een recept, dat je binnen 30 minuten op tafel tovert en dat barstensvol groenten zit. Andijvie heeft o.a. een beschermende werking tegen astma. Probeer het eens en heb je tips om het nóg lekkerder te maken? Laat het me weten!

Ingrediënten voor 2 personen

  • 1 grote krop andijvie
  • 1 grote zoete aardappel of bataat
  • Halve knolselderij
  • 3 kleine kruimige aardappelen
  • 250 gram rundergehakt
  • 75 gram ontbijtspek
  • Biologische bouillonpoeder zonder gist
  • Milde olijfolie
  • Roomboter
  • Peper/zout en nootmuskaat

Bereiding:

  • Snijd de ontbijtspek in reepjes en bak het een beetje krokant. Laat niet te donker worden en laat het uitlekken op een stukje keukenrol.
  • Verwarm een flinke eetlepel olijfolie en rul het gehakt tot het bruingrijs is.
  • Was de andijvie en snijd deze in fijne reepjes.
  • Schil de knolselderij, zoete aardappel en aardappelen en snijd deze in niet te grote stukken en doe ze in een grote pan met een beetje water en een theelepeltje bouillonpoeder en breng aan de kook.
  • Prik er af en toe in met een vork en voeg als ze bijna gaar zijn beetje bij beetje de andijvie toe en roer door. Houd een flinke hand andijvie apart.
  • Giet af en roer het restantje rauwe andijvie erdoor.
  • Stamp de aardappelen, knolselderij en andijvie en voeg een klontje boter toe en peper, zout en nootmuskaat naar smaak.
  • Roer het gehakt met de overgebleven olijfolie en de spekjes erdoorheen óf garneer met de spekjes.

    Minimaal 500 gram groenten per dag
    Hoezo moeilijk om minimaal 500 gram groenten per dag te eten? Dit gerecht zit boordevol groenten en eiwitten. Eet smakelijk!

    Vegetarisch?
    Liever een dagje vegetarisch? Dit gerecht is ook heerlijk zonder vlees. Voeg dan wat noten toe of kies eventueel voor een eiwitsupplement om je eiwitten aan te vullen.

    N.B:
  • Kies voor biologisch vlees. Dit heeft een veel gunstigere vetsamenstelling, bevat geen of veel minder antibiotica en bevat meer eiwitten. En het allerbelangrijkste: het dier heeft een goed leven gehad.
  • Eet niet meer dan 2 maal per week rood vlees. Het kan je immuunsysteem in de war brengen doordat het eiwitten bevat, die heel erg lijken op het menselijk eiwit.

Gezondheidsweetje andijvie:

Andijvie bevat de bitterstoffen kaempferol en lactucopicirine. Iedereen kent wel de uitdrukking "bitter in de mond, maakt het hart gezond". Maar dat niet alleen: bitterstoffen helpen de lever bij de ontgifting. 
In biologische andijvie zitten iets meer bitterstoffen (én minder toxines), dus kies voor biologisch indien mogelijk. 
In andijvie zitten veel vitamines en mineralen, vooral veel vitamines A, K en foliumzuur. Verder veel mangaan. 
In andijvie zitten meer dan 40 verschillende soorten polyfenolen, dit zijn plantstoffen die een zeer krachtige werking hebben als antioxidant en daarmee ontstekingsremmend en celbeschermend werken. Ze verminderen ook de kans op hart- en vaatziekten. Ook werkt andijvie nog eens beschermend tegen astma. 
Andijvie is op zijn best als hij kort wordt roergebakken, rauw wordt gebruikt in salades of in smoothies. Zo blijven de vitamines en enzymen het best behouden. 

Contact

Delen