Bananencake met blauwe bessen

geheugen
Gepubliceerd op: 12-05-2020

Een gluten- en zuivelvrij toppertje voor tussendoor of gewoon bij de lunch of als ontbijt, want het vult behoorlijk. Ook makkelijk om aan de kinderen mee naar school te geven. Goed te doen, ook als je net als ik géén meesterbakker bent. De blauwe bessen kunnen werken als je vergeetachtig bent en verbeteren het cholesterolprofiel.

Ingrediënten:

3 rijpe bananen
3 eieren
50 gram dadels, in stukje gesneden. Je kunt ook rozijnen gebruiken.
100 gram amandelmeel
50 gram havermout
1,5 theelepel bakpoeder of natriumbicarbonaat
50 gram ongebrande en ongezouten gemengde noten
125 gram blauwe bessen

Je hebt nodig:

Een keukenmachine of blender
Ingevette cakevorm, bekleed met bakpapier.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Was de bessen en doe dat het liefst in water met een theelepeltje natriumbicarbonaat. Laat ze er 15 minuten in staan. Dit verwijdert 80% van de bestrijdingsmiddelen. Doe alles in de blender (behalve de noten en de bessen), voeg een snufje zout toe en mix tot een glad en vrij dik beslag.
Ondertussen hak je de noten met een mes of met een vijzel in kleine stukjes en meng ze door het beslag samen met blauwe bessen.
Schep het beslag in de met bakpapier beklede cakevorm en bak gaar in ca. 45 minuten.
Controleer met een satéprikker of de cake gaat is. Is de prikker droog en schoon, dan is de cake gaat. Haal uit de oven en laat afkoelen voordat je de cake eruit haalt en in plakken snijd. Je kunt deze cake ook prima invriezen.

Voedingsweetje:
Blauwe bessen bevatten enorm veel voedingsstoffen, waaronder vitamine K, mangaan, vitamine C, koper en vezels. Maar wat ze nog waardevoller maakt zijn de grote hoeveelheden flavonoïden, die als krachtige antioxidant werken. Ze worden zelfs de "koning onder de antioxidanten" genoemd. Ze beschermen je cellen tegen DNA-schade door de vrije radicalen weg te vangen en ze verbeteren je cholesterolspiegel. Ook kunnen ze volgens onderzoek, je bloeddruk significant laten dalen en zelf, bij regelmatige inname, de kans op een hartaanval met 32% verlagen. Regelmatig van deze besjes smullen vertraagt cognitieve achteruitgang en maken je minder vergeetachtig. 
Je kunt de bessen goed invriezen of ze kant en klaar vinden in het diepvriesvak bij de supermarkt. Kies dan wel voor de biologische variant, want ze worden tegenwoordig vaak flink bespoten. 

Contact

Delen