Kabeljauw met Chinese kool (gluten- en zuivelvrij)

darmen
Gepubliceerd op: 08-03-2020

Dit recept is gluten- en zuivelvrij en bevat veel verschillende kleuren groenten en daarmee ook veel anti-oxidanten, gezonde vetten en het is bovendien makkelijk te bereiden. En ook niet onbelangrijk: het is nog lekker ook!

Roergebakken kabeljauw met Chinese kool en zoete aardappel - glutenvrij

Ingrediënten voor 2 personen

  • 250 gram kabeljauwhaas
  • 1 middelgrote zoete aardappel
  • Halve Chinese kool
  • 1 grote ui
  • 1 kleine prei
  • 1 zoete rode puntpaprika
  • 3 teentjes knoflook
  • klein rood pepertje
  • 2 cm. geraspte gemberwortel
  • 1 eetlepel kokosvet
  • 100 ml kokosmelk
  • 1 theelepel kerrie
  • 2 theelepels Garam Masala kruidenmix (Euroma - Jonnie Boer)
  • Himalayazout of Keltisch zeezout (gewoon zout kan ook)

Bereiding:

  • Snijd de kabeljauwhaas in grove stukken, pel en snipper de ui en de knoflook en snijd de puntpaprika in kleine ringetjes.
  • Snijd de rode peper in kleine ringetjes. Wil je het niet te pittig, haal dan de zaadjes eruit. Schil en rasp de gemberwortel. 
  • Snijd de Chinese kool en de prei in fijne ringetjes en was goed af
  • Schil de zoete aardappel en snijd in kleine blokjes
  • Verwarm het kokosvet op het vuur en doe de knoflook, peper, gember en ui erbij en laat even fruiten (laat niet bruin worden)
  • Doe de kabeljauwhaas erbij en bak even kort mee.
  • Doe daarna theelepels kruidenmix en een theelepel kerrie erbij en laat even een minuutje zachtjes meebakken.
  • Daarna de zoete aardappel en prei erbij en even meebakken.
  • Doe dan de Chinese kool erbij en roerbak op wat hoger vuur het hele zwikje een paar minuten.
  • Dan de kokosmelk erbij, deksel op de pan en laat 10 minuten zachtjes pruttelen
  • Eventueel binden met wat agar agar of arrowroot (glutenvrij variant van maizena)
  • Breng op smaak met een beetje zout

En klaar is Kees! Eet smakelijk.

Tip voor een snellere maaltijd:
Vervang (een deel van) de groenten door een zakje kant en klare roerbakgroentes als je weinig tijd hebt. Vers gesneden groentes bevatten meer vitamines, maar zo af en toe is zo’n zakje geen enkel probleem.

Voedingsweetje:
Chinese kool is familie van spruitjes, broccoli en boerenkool, want het is een kruisbloemige. Hoewel er in Chinese kool niet heel veel mineralen zitten, zijn ze wel allemaal aanwezig. De kool bevat wel ruimschoots vitamine C en K. Wat de kool zo gezond maakt is het aanbod van plantstoffen die elkaar allemaal versterken in hun werking als antioxidant. Omdat de indolen in Chinese kool (plantstoffen) een anti-oestrogene werking hebben, kan de kool de kans op kanker verminderen. Hij is zowel lekker gewokt als rauw in een salade. Eet je hem rauw, dan blijft de foliumzuur erin optimaal behouden. 
Verder verbetert Chinese kool de ogen, de ontgifting, het zenuwstelsel en de vezels erin werken gunstig op de darmen. 

Delen