De naam zegt het al, dit is een lekker en gezond ontbijt, maar kan natuurlijk ook prima tussendoor en bij de lunch. Basis is weer banaan, wat er een lekker zoetje aan geeft. Je kunt de kruidenmix zelf maken, maar het smaakt bijna net zo goed als je kant en klare koek- en speculaaskruiden gebruikt.
Ik snijd de ontbijtkoek altijd in plakjes en vries het in delen in. Zo heb je de hele week versie ontbijtkoek.
Ingrediënten:
Je hebt nodig:
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Prak de bananen fijn in een kom en voeg de eieren toe. Mix lekker luchtig. Rasp de schil van de citroen boven het beslag en knijp de citroen boven de kom uit. Klein snufje zout erbij doen.
Overige ingrediënten erbij doen en goed door elkaar roeren. Giet het dan in de met bakpapier beklede cakevorm en bak in ca. 40 minuten goudbruin.
Controleer met een satéprikker of de ontbijtkoek gaar is. Is de prikker droog en schoon, dan is de koek gaat. Haal uit de oven en laat afkoelen voordat je de koek eruit haalt en in plakken snijd.
Gezondheidsweetje:
Bananen bevatten best veel vitamine B6, mangaan, vitamine C, kalium, magnesium en natuurlijk vezels en antioxidanten. Omdat bananen het aminozuur L-tryptofaan bevatten, de voorloper van ons "gelukshormoon" serotonine, kunnen bananen de stemming verbeteren en depressie verminderen. Hoewel bananen zoet zijn, kan een banaan die net niet groen is juist gunstig zijn voor mensen met diabetes.
Omdat bananen veel resistent zetmeel bevatten, wat als voeding voor onze darmbacteriën fungeert omdat het niet in de dunne darm afgebroken wordt, maar gefermenteerd wordt in de dikke darm, is het een heerlijke hap voor onze darmbacteriën.
Bananen verminderen diarree, maagklachten en darmklachten en verbeteren de bloeddruk, spijsvertering, stemming en zijn goed voor hart en bloedvaten.