Spinazie met puree van knolselderij en gekookt ei

Vezelrijke maaltijd aanrader bij darmproblemen
Gepubliceerd op: 22-03-2019

Nu het voorjaar aanbreekt, zit ik soms liever in de tuin dan uren in de keuken te staan. Daarom alweer een makkelijk en vegetarisch recept, wat je ongeveer in 30 minuten op tafel kunt hebben. Simpele ingrediënten, veel groenten en vezels en vol gezonde vetten.

Ingrediënten voor dit recept voor 2 personen:

  • 600 gram panklare gewassen spinazie
  • ½ knolselderij
  • 2 aardappelen
  • 100 gram cherrytomaatjes
  • 3 tenen knoflook
  • 1 grote ui
  • 4 biologische eieren
  • Milde, traditionele olijfolie om in te bakken
  • Klontje roomboter
  • Peper en Himalayazout of Keltisch zeezout naar smaak
  • Nootmuskaat

Bereiding:

  • Pel de knoflook en de ui en snijd deze in kleine stukjes.
  • Schil de aardappels en de halve knolselderij, maak schoon en snijd in parten
  • Kook de aardappels en knolselderij in een pan met 2 theelepels groentebouillonpoeder (biologisch zonder gist) in ca. 20 minuten gaar
  • Fruit ondertussen de ui in de pan met een flinke scheut olijfolie en kook
  • Doe de knoflook erbij en bak even mee
  • Kook de eieren in 8 minuten hard
  • Voeg handje voor handje de spinazie toe aan het knoflook-/uimengsel en zorg dat het vuur niet te heet wordt
  • Snijd de cherrytomaatjes door midden en bak even mee met de spinazie.
  • Maak een grove puree van de aardappels en knolselderij, voeg een flinke klont roomboter toe en maal er wat nootmuskaat over en naar smaak peper/zout.
  • Pel de eieren, snijd in plakjes en verdeel over de spinazie.

Geniet ervan!

Weetje:
Onze grootmoeders en overgrootmoeders deden het ook al zo. Spinazie combineren met gekookte eieren. Wat een wijsheid! In spinazie zit namelijk oxaalzuur, dat een verbinding aangaat met het calcium in je lichaam. Niet alleen geeft dit een naar stroef gevoel aan je tanden, maar het kan ook nierstenen veroorzaken. Maar wees niet bang: dan moet je wel héél veel spinazie per week eten. Het is alleen geen goed idee om bijvoorbeeld iedere dag smoothies met spinazie te drinken. Dan zou het oxaalzuur schade kunnen aanrichten. Én: als je spinazie combineert met room of eieren, wordt het effect grotendeels teniet gedaan.

Gezondheidsweetje knolselderij:

Knolselderij bevat naast een vitamine B6, C en K en wat mineralen ook apignine, falcarinol en falcarindiol. Stoffen die, zo hebben wetenschappers ontdekt, mogelijk tegen kanker kunnen beschermen. Verder is knolselderij een goede bron van vezels, héél belangrijk voor een gezonde darmwerking en een aanrader dus bij darmproblemen, zoals bijvoorbeeld obstipatie. 

Contact

Delen