Banaan-tahin ontbijt

Broodloos ontbijt
Gepubliceerd op: 06-01-2024

Dit recept komt uit het boek BROODLOOS van Juglen Zwaan. Een boek vol broodloze ontbijt- en lunchrecepten van diverse samenstellers uit de gezondheidsbranche. Veel van deze recepten zijn eenvoudig en snel te maken, een aantal zijn ook wat tijdrovender, máár vaak de avond ervoor al klaar te maken.

Echt een aanrader voor mensen die vanwege hun darmen meest broodloos moeten eten, maar eigenlijk is het voor iedereen een goed idee met brood te minderen en meer variatie aan te brengen in je lunch, ontbijt en diner.
Bereiding van dit recept van Ralph Moorman van de Hormoonfactor kost je 10 minuten en het zit boordevol vezels en gezonde vetten.  

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 kleine bananen
  • 50 gr chiazaad
  • 50 gr. gemengde noten
  • 1 tl kardemom
  • 150 ml amandel-, kokosmelk + 2 el extra
    Ik maakte het van zelfgemaakte havermelk, ook superlekker.
  • 1,5 el tahin
  • 1 el honing (ik maakte het zonder, voor mij was het zoet genoeg).
  • 1 el geroosterde sesamzaadjes
  • 50 gr. granaatappelpitjes, maar het kan ook met biologische blauwe bessen (ik kocht ze kant en klaar diepvries)

Je hebt nodig:

Een keukenmachine of staafmixer.

Bereiding:

  1. Doe het chiazaad, de noten, één van de bananen, kardemom, ½ el tahin en de plantaardige melk in de kom van de staafmixer of keukenmachine. Draai tot je een grof mengsel hebt.
  2. Verdeel dit over 2 kommen en doe dit direct want door het chiazaad dikt het mengsel snel in.
  3. Maak een tahinsaus van de overige tahin, 2 el plantaardige melk en 1 el water en eventueel de honing. Meng het goed met een lepel of met de staafmixer. Laat niet te dun worden.
  4. Verdeel de andere banaan in plakjes over de kommen, bestrooi met de blauwe bessen of granaatappelpitjes en de geroosterde sesam. Sprenkel als laatste wat van de tahinsaus over de kommen en serveer.

    Wil je het jezelf wat makkelijker maken, laat stap 3 dan zitten, het is ook heerlijk zonder de tahinsaus.

    Varieer weer naar hartenlust met bijv. lijnzaad, pistachenoten, gedroogde cranberry’s, kokosschaafsel, geschaafde amandelen etc. etc.

Eetweetje:

Sesamzaadjes zijn rijk aan omega 6 en 9 en antioxidanten zoals vitamine E, vele mineralen als koper, mangaan, calcium, magnesium, fosfor, ijzer en zink.
Het eten van meer sesamzaad en de sesampasta tahin is zeker een goed idee als je problemen hebt met je hart- en bloedvaten en je cholesterol.

Delen