Bloemkoolquiche, vega of met vis/vlees

Gepubliceerd op: 02-09-2020

Een quiche, help! Dat is veel werk. Duhh… nee dus, zeker niet als je de zelfgemaakte bloemkoolrijst kant en klaar in de supermarkt koopt. En terwijl de quiche in de oven staat, heb jij even tijd voor een korte workout of een meditatie, of schenk jezelf gewoon een lekker glas biologische rode wijn in en geniet, want eten is genieten! Weer zo’n fijn recept uit De Receptenwijzer van Juglen Zwaan!

Gezond weetje vooraf

Als je voor het eten op de nuchtere maag wat aan krachttraining doet (niet alleen voor het ontbijt), maak je je cellen gevoeliger voor insuline, omdat er minder koolhydraten worden opgeslagen. Je spieren verbranden eerst de koolhydraten die in de vorm van glycogeen opgeslagen zijn in je spiercellen. Gevolg: een stabiele bloedsuikerspiegel en makkelijker op gewicht blijven, sterkere spieren en een beter immuunsysteem omdat je bij krachttraining op de nuchter maag een stofje aanmaakt “lactoferrine”, wat ook in moedermelk te vinden is. Dit stofje remt ontstekingen en helpt zo je immuunsysteem om indringers aan te pakken.


Ingrediënten

  • 600 gram bloemkoolroosjes
  • 250 gram cherrytomaatjes
  • 4 bosuitjes
  • 200 gram spinazie of raapsteeltjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • Handje verse basilicum
  • 75-100 gram gram zachte geitenkaas
  • 6 eieren
  • 100 ml. amandelmelk (of haver- of sojamelk)
  • Zout en peper
  • Eetlepel groen pesto, als je dat lekker vindt
  • Ik had nog een restantje kipblokjes van de vorige dag en die heb ik overheen verdeeld, maar wil je het vega houden, laat het gerust weg.

Benodigdheden

  • Springvorm met doorsnede van 22 cm.
  • Keukenmachine (of koop bloemkoolrijst kant en klaar in de supermarkt)

Bereiding

  • Oven op 180 graden voorverwarmen
  • Ui in ringen snijden en glazig bakken op lage temperatuur in boter of milde olijfolie
  • Knoflook kort meebakken
  • Bladgroente wassen en op laag vuur toevoegen aan de pan met de ui
  • Als het ingeslonken is, laten afkoelen
  • Bloemkool in de keukenmachine en grove korrels malen
  • Bosui in ringetjes snijden
  • Eieren klutsen en bosui en bloemkool en amandelmelk erdoorheen spatelen en eventueel ook de pesto
  • Geitenkaas in blokjes snijden en toevoegen aan het eimengsel
  • Afgekoelde inhoud van de pan erbij doen en doorroeren.
  • Springvorm invetten (met beetje boter of olijfolie) en mengsel erin gieten
  • Tomaatjes in tweeën snijden en er gelijkmatig overheen verdelen en iets aandrukken
  • Vergeet niet de peper en zout en varieer bijvoorbeeld eens met wat kerrie of komijn
  • Zet de quiche 40 minuten in de oven, laat kort afkoelen en voeg de basilicumblaadjes toe

Tip

  • Varieer door stukjes zalm, uitgebakken spekjes, hamblokjes of noten toe te voegen of eet de quiche zonder kip en dus vegetarisch.


Delen