De lekkerste kokosyoghurt met probiotica

Gepubliceerd op: 30-08-2023

Melk is voor kalfjes en te veel melk en zuivel, daar worden je darmen over het algemeen niet blij van. Toch houd ik ’s ochtends zo af en toe wel van een bakje yoghurt met zijn probiotica.

Ter afwisseling pak ik dan vaak kokosyoghurt, maar het werd steeds moeilijker een lekkere, betaalbare en “meukvrije” kokosyoghurt te vinden.

Dan maar zelf aan de bak, met eten bezig zijn is voor mij vaak een soort meditatie, dus twee vliegen in één klap. Ik probeerde diverse recepten uit, maar dit is voor mij de lekkerste. Wat heb je nodig? Simpel:

Ingrediënten/benodigdheden

  1. Een pakje (biologische) santen (200 gram)
  2. 200 ml kokosmelk
  3. 1 eetlepel gelatinepoeder (kan ook met agar, agar of tapiocameel)
  4. 3 á 4 capsules probiotica (bijv. Orthiflor)
  5. Een weckpost van minimaal 800 ml
  6. Eventueel een kookthermometer, maar dit hoeft niet

Kind kan de was doen en als je het een paar keer gedaan hebt, is het echt zo klaar.

Bereiding:

  • Doe de kokosmelk en de santen in een steelpan en strooi de gelatinepoeder erover uit. Laat 5 minuten staan.
  • Doe er 350 ml kokend water bij en beng al roerend met een garde aan de kook. Zodra het aan de kook is, vuur uit en af laten koelen tot ca. 37 graden (lauw, huidtemperatuur).
  • Breek de probiotica capsules en strooi het poeder erin. Roer goed door met een garde. Je gebruikt dus niet de capsules zelf!
  • Giet de yoghurt over in een schone (belangrijk!) weckpot en zet de pot op een redelijke warme plaats in de kamer. Doe er een handdoek omheen.
  • Laat 24 uur staan en schud af en toe door.
  • Daarna nog 24 uur in de koelkast en je yoghurt is klaar.

    N.B.: roer wel goed door. Soms is hij nog wat dun en soms wat te dik. Na roeren verbetert dit.

    Je kunt de yoghurt ongeveer 5 dagen bewaren in de koelkast.

Delen