Deze goed vullende cake is een uitstekend begin van de dag, maar ook goed als (aanvulling op) de lunch. En ook dit is weer zo’n pareltje uit mijn “bijbel” ”Broodloos ontbijten en lunchen” van Juglen Zwaan.
En nee, ik heb er echt geen aandelen in maar het staat gewoon vol met gezonde, afwisselende en niet te moeilijke lunch- en ontbijtrecepten. Met een plak van deze cake start je je dag direct met zo’n 40 á 50 gram groenten. Ook heerlijk voor kids!
En:
V gezonde vetzuren V vezels V vitaminen en mineralen V volwaardige eiwitten
Wat heb je nodig?
Keukenmachine of staafmixer
Cakeblik van ca. 25 cm.
Bakpapier
Ingrediënten:
8 – 10 dadels zonder pit
4 bio eieren
350 gr. volkoren speltmeel
1 el kaneel
500 gram bio winterwortelen
60 gram walnoten
een limoen
100 ml milde olijfolie
2 el agavensiroop
10 gr natriumbicarbonaat (bakpoeder)
Bereiding:
Oven voorverwarmen op 185 gr.
Droge ingrediënten mengen in een schaal
Dadels in klein stukjes snijden en mengen met de droge ingrediënten
40 gram van de walnoten in stukjes hakken
Wortels raspen i/d keukenmachine
Eieren klutsen in een schaal, olijfolie erbij doen en geraspte wortels erbij doen.
Schil van limoen raspen en limoen door midden snijden en uitnijpen boven ei-wortelmengsel, geraspte schil en agavensiroop er ook doorheen mengen.
Natte ingrediënten mengen met de droge door goed door te scheppen.
Schep het mengsel in het met bakpapier beklede cakeblik
Druk de overgebleven walnoten als topping in de het bakmengsel
Laat ca. 50 minuten bakken op 185 graden
Controleer met een cocktailprikker of de cake droog genoeg is (er mag niets aan de prikker blijven zitten).
Eetweetje:
Wortels zitten vol met bètacaroteen. Dit stofje wordt ook wel provitamine A genoemd omdat het in het lichaam omgezet wordt in vitamine A. Overigens gebeurt dit niet altijd adequaat. Het heeft ook anti-oxidatieve eigenschappen. Bètacaroteen zorgt, net als vitamine A, voor een goed werkend immuunsysteem en is erg belangrijk voor het gezichtsvermogen. Als kind zijn mijn moeder al “worteltjes zijn goed voor je ogen”. Bètacaroteen speelt ook een rol bij gezonde botten, tanden, de huid en is belangrijk bij de groei. Zet deze heerlijk cake dus gerust regelmatig op je ontbijt- of lunchmenu!