Roergebakken spitskool met kip en rijst

Spitskool vermindert oestrogeendominantie
Gepubliceerd op: 06-07-2017

Geen zin om lang in de keuken te staan, maar wil je wel wat lekkers en gezonds op tafel zetten? Dan is dit recept met spitskool, pittige, liefst biologische kipfilet en volkorenrijst iets voor jou. En voor dit warme zomerweer maak je het gewoon wat minder pittig.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • een spitskool
  • 140 gram biologische kipfilet
  • zoete rode puntpaprika in fijne plakjes gesneden
  • 3 tenen knoflook
  • 1 grote ui
  • 2 bosuitjes, maar ook lekker met koriander
  • 2 cm geraspte gemberwortel
  • 2 eetlepels tamari (biologische sojasaus)
  • 2 theelepels kerrie
  • 2 theelepels biologische sambal oelek, maar 's zomers vind je minder misschien lekkerder.
  • volkorenrijst
  • 2 eetlepels kokosolie om in te bakken

Bereidingswijze:
Snijd de kipfilet in blokjes en bak in 2 eetlepels kokosvet lichtbruin. Voeg de fijngesnipperde ui, geraspte gemberwortel, sambal oelek, tamari toe en laat op laag vuur 10 minuutjes smoren. Snijd ondertussen de gewassen spitskool in reepjes. Voeg de spitskool, in kleine stukjes gesneden knoflook en de paprika toe en roerbak op middelhoog vuur tot de spitskool geslonken is. Kook ondertussen de volkoren rijst. Schep de rijst op de borden. Doe het groenteprutje erover en garneer met in ringetjes gesneden bosui. Doe er nog een kleine salade bij en jouw gezonde maaltijd is klaar!

Opmerkingen en voedingsweetjes:
Kies als het enigszins kan voor biologische groenten en kipfilet. De kip heeft een veel beter leven gehad en bevat geen antibiotica. Kip die bewogen heeft en zijn natuurlijke voedsel heeft kunnen eten bevat omega 3, wat zeer gezond is voor je gezondheid. Het heeft een gunstige invloed op o.a. je hersenen, bloeddruk, cholesterol en gaat laaggradige ontstekingen tegen. 

Biologische groenten bevatten minder bestrijdingsmiddelen en meer voedingsstoffen. Maar het belangrijkste is dat zij zich van binnenuit hebben moeten beschermen tegen schimmels, luis etc., waardoor ze stofjes zijn gaan aanmaken die salvestrolen (1) genoemd worden. Deze werken als zeer sterke anti-oxidanten, geven je immuunsysteem een boost en werken zelfs kankerremmend. 

Wist je dat?
Spitskool lichter verteerbaar is dan witte kool en daarom ook beter geschikt is om rauw te eten in salades? Spitskool bevat veel vitamine C en K en vrij veel foliumzuur, maar betrekkelijk weinig mineralen (m.u.v. kalium, wat weer goed is voor een gezonde bloeddruk). 
Doordat kolen veel antioxidanten bevatten, zijn ze o.a. heilzaam bij ontstekingen. Kolen bevatten glucosinolaten die bijdragen aan het voorkomen van en zelfs remmen van kanker. 
Spitskool is verder goed voor een gezonde lever en vermindert oestrogeendominantie, maagzweren en osteoporose. 

Delen