Bananencake met pistachenoten en pompoenpitten glutenvrij

Gepubliceerd op: 03-06-2025

Alweer zo’n heerlijke en gezonde glutenvrije cake. Super als ontbijt, maar ook een plakje bij de lunch doet het goed. Eventueel met een beetje roomboter en/of aardbeien en smullen maar.

Je kunt de cake ca. 5 dagen bewaren in de koelkast. Zelf vries ik de helft in plakjes in en de rest bewaar ik in een koelkastdoosje in de koelkast. Als je af en toe wat invriest kan je je ontbijtjes afwisselen met de andere cakes van mijn website. Variatie is en blijft een toverwoord bij voeding!

V B-vitaminen (m.n. vitamine B6)
V mangaan, fosfor en kalium
V vezels
V volwaardige eiwitten

Wat heb je nodig?

  • Cakeblik van ca. 25 cm.
  • Bakpapier

Ingrediënten

  • 100 gr amandelmeel
  • 50 gr glutenvrije havermout of havermeel
  • 3 bio eieren
  • 3 bananen (niet te groen meer, maar zeker niet bruin)
  • 50 gr dadels zonder pit
  • handje pecannoten
  • 2 handjes pompoenpitten
  • 1 limoen
  • 1,5 tl bakpoeder
  • Snufje zout

Bereiding

  • Oven voorverwarmen op 175 gr.
  • Bananen met staafmixer glad mixen
  • Daarna de eieren erdoor mixen en het zout
  • Limoen schoon boenen en geraspte schil door het mengsel mengen
  • Knijp ½ limoen erin uit
  • Havermout tot meel malen en mengen met het amandelmeel
  • Dadels in kleine stukjes en daarna in keukenmachine
  • Roer de melen, ei-banaanmengsel, bakpoeder en stukjes dadel goed door elkaar
  • Pistaschenoten in grove stukjes snijden en erdoor mengen samen met de pompoenpitten
  • Cakeblik bekleden met bakpapier en mengsel erin scheppen
  • Ca. 45-50 minuten in de heteluchtoven en klaar is je lekkere cake! Oventijd is afhankelijk van je oven.
  • Controleer met een cocktailprikker of de cake droog genoeg is (er mag niets aan de prikker blijven zitten). Eventueel iets langer in de oven laten staan.

Eetweetje

Wist jij dat de groene kleur van pistachenoten komt door de aanwezigheid van 2 carotenen, namelijk luteïne en zeaxanthine? Deze antioxidanten zijn bij de mens vooral te vinden in het oog. Deze stoffen zijn dan ook heilzaam voor het oog, maar ook voor de aderen. Verder zorgen de antioxidanten in pistachenoten voor minder geoxideerd LDL-cholesterol. LDL-cholesterol word pas dán gevaarlijk, als het geoxideerd is). Voor diabeten en prediabeten zijn pistachenoten een aanrader omdat ze een positief effect op de glucose- en insulinehuishouding hebben. Ook je darmen smullen ervan, dus neem gerust af en toe een handje pistachenoten!

Delen