12 gezondheidsvoordelen van eieren

12 gezondheidsvoordelen van eieren
Gepubliceerd op: 19-04-2019

En waarom je niet bang hoeft te zijn voor cholesterol en een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Er bestaat namelijk aantoonbaar geen link met een grotere kans op hart- en vaatziekten.

Werden ze voorheen nog bijna verguist, omdat ze ons cholesterol zouden verhogen, inmiddels is bekend dat dat maar bij 30% van de mensen gebeurt en dan ook nog eens maar een heel klein beetje. En niet alleen het “slechte” LDL cholesterol wordt dan iets hoger, ook het “goede” HDL cholesterol stijgt evenredig mee. Dus neem gerust een eitje (of 2) en zeker met Pasen!


12 gezondheidsvoordelen van eieren

  1. Eieren zijn goed voor de slanke lijn
    Eieren zijn goed voor de slanke lijn, omdat ze je eetlust remmen. Ze passen ook goed in een koolhydraatarm dieet. Ze bevatten géén koolhydraten en passen dus in een koolhydraatarm dieet. 

  2. Eieren zijn “mensvoeding”
    We zijn er evolutionair mee bekend. Het eiwit van een kippenei komt grotendeels overeen met de structuur van eiwit uit het menselijk lichaam.

  3. Eieren bevatten veel macronutriënten 
    Eieren bevatten naast gezonde, vooral enkelvoudig onverzadigde vetzuren ook het broodnodige eiwit met álle aminozuren. Eiwit is van belang voor opbouw en herstel van spieren en opbouw en herstel van vrijwel alles in je lijf. Eiwit is niet voor niets een "bouwstof". Bijvoorbeeld al je immuuncellen zijn gemaakt van eiwitten.

  4. Eieren bevatten belangrijke vitamines
    Eieren bevatten veel gezonde voedingsstoffen waaronder 18 vitamines, zoals de belangrijke vitamines A, D, B8 (biotine) en B12. 

  5. Eieren bevatten belangrijke mineralen en sporenelementen
    Eieren bevatten naast ijzer, fosfor, kalium, calcium ook de belangrijke sporenelementen jodium en selenium, die we in ons Westerse voedingspatroon vaak tekort komen. 

    Jodium is daarbij zeker interessant, omdat de hedendaagse Westerse mens dit vrijwel alleen nog binnen krijgt door brood te eten, waar het kunstmatig aan toe wordt gevoegd om tekorten te voorkomen. Wat vergeten wordt, is dat brood voor onze genen onbekend voedsel is. We zijn het pas duizenden jaren geleden gaan eten. Veel meer voor de hand liggend zou het zijn als we onze jodium zouden halen uit alles wat uit zee komt, waar het van nature in voorkomt. Daar zijn onze genen op ingesteld. En daarvoor hoeven we echt niet alle zeeën en oceanen te overbevissen; we vinden jodium namelijk ook in algen, zeewier en zeekraal.

    Maar ik dwaal af, we hadden het over eieren. Een middelgroot ei bevat ca. 25 mcg jodium en je hebt er dagelijks zo’n 150 mcg van nodig. Vooral je schildklier kan er niet zonder.

  6. Eieren bevatten choline: belangrijk voor voorkomen van maagklachten én stress
    Een andere, heel interessante stof in eieren is choline; dit zit in het eigeel. In ons lichaam wordt er acetylcholine van gemaakt, wat een belangrijke neurotransmitter is voor cognitie en geheugen. Verder heeft je lichaam choline nodig voor het goed functioneren van de lever en verlaagt het het schadelijke stofje homocysteïne, dat hart en bloedvaten kan aantasten.

    Acetylcholine is ook een van de co-factoren (samen met histamine) voor de productie van gastrine, dat zorgt voor de opbouw van de slijmvliezen van je maag en voor de productie van maagzuur. Heb je dus last van je maag of van maagzuur (vaak is de oorzaak van maagzuur overigens te weinig maagzuur en niet een teveel aan maagzuur), eet dan ruimschoots eieren.

    Maagzuur is belangrijk voor de vertering van eiwitten en vetten uit de voeding, maar óók voor het onschadelijk maken van bacteriën, parasieten, virussen en schimmels (pathogenen) die je via je mond binnenkrijgt. Dit wordt vaak vergeten. Dus als je te weinig maagzuur hebt, of als je maagzuur niet zuur genoeg is, dan wordt je eten niet goed verteerd én je hebt een grotere kans op ziekte, veroorzaakt door pathogenen. 

    Het vervelende is dat er onvoldoende acetylcholine wordt aangemaakt bij stress en stress is dan ook een belangrijke oorzaak van te weinig maagzuur (dit voelt vaak als te veel maagzuur). Verder wordt je maag gevoeliger, omdat de slijmvliezen door het tekort aan acetylcholine minder goed worden opgebouwd.
    Kijk dus uit voor stress bij maagklachten.

    Choline zit verder in kippenlever, runderlever en shitake en in kleine hoeveelheden in andere voedingsmiddelen.

  7. Eieren zijn goed voor de ogen
    Ze zijn één van de beste bronnen van de stoffen luteïne en zeaxanthine, wat belangrijke antioxidanten zijn die de ogen beschermen en daarmee de kans op staar en maculadegeneratie kunnen verkleinen. 

  8. Eieren verbeteren de samenstelling van je cholesterolwaarden
    Bij de meeste mensen verhogen eieren het  cholesterol niet, maar bij 30% van de mensen verhoogt het "goede" HDL cholesterol en veranderen ze de grootte en vorm van de ‘slechte’ LDL-cholesterolwaarden, waardoor het minder kans krijgt om schadelijk te worden.
    Let wel: LDL-cholesterol is niet per definitie slecht. Daarom is het belangrijk niet alleen naar de waarde van het LDL-cholesterol te kijken, maar vooral naar enerzijds de verhouding tussen het HDL en LDL-cholesterol en anderzijds het HDL-cholesterol en de triglyceridenwaarden. 

  9. Eieren kunnen een gunstig effect hebben op de schildklier
    Ze bevatten naast de sporenelementen jodium en selenium, die beiden zeer belangrijk zijn voor de werking van je schildklier ook het aminozuur (eiwitbouwsteentje) "tyrosine", wat de basisgrondstof is voor de 
    schilklierhormonen thyroxine (afgekort tot T4) en tri-jodothyronine (afgekort als T3).

  10. Eieren kunnen gunstig zijn voor mensen met Diabetes type 2
    Bij een onderzoek waren bij mensen met type 2 diabetes verbeteringen in de cholesterol- en bloedsuikerwaarden door het dagelijks eten van twee eieren als onderdeel van een eiwitrijk dieet meetbaar.

  11. Eieren kunnen de kans op een beroerte verkleinen
    Wie dagelijks een eitje eet heeft significant minder kans op herseninfarct of -bloeding. Dit blijkt uit een grootschalige studie, een zgn meta-analyse.

  12. Eieren zijn goed voor het immuunsysteem
    Mede door het gunstige vetzurenprofiel kunnen eieren helpen ontstekingen te remmen. 

Aandachtspunten

  • Koop biologische eieren van happy kippen. Zij krijgen voer dat bij hun genen past, ze bewegen, zijn blij en bevatten daardoor meer van het gezonde vetzuur omega 3, eiwitten en andere voedingsstoffen.
    Bovendien krijgen kippen die de hele dag in een schuur zitten geen daglicht, waardoor ze minder vitamine D aanmaken en hun eitjes er dus ook minder van bevatten.
    En zeg nou zelf: een ei van een kip uit een legbatterij kan écht niet meer!

  • Helaas is kippenei een bekende allergeen. Neem, om de kans op allergie aanzienlijk te verkleinen,  biologische eieren en houd het om die reden op gemiddeld max. 7 eitjes per week. 

  • Eet je eitje het liefst gekookt (bij voorkeur zacht); als je ze bakt ontstaan door de verhitting tot 160 graden schadelijke AGE’s (advanced glycation endproducts) en áls je ze bakt laat dan geen bruine randjes ontstaan.

Voor nu wens ik jullie een hele fijne Pasen. Geniet en relax!

Contact

 

Delen