De gezondheidsvoordelen van eieren

eieren: geen verhoogd risico op hart- en vaatziekten
Gepubliceerd op: 19-04-2019

Wat ben ik blij dat we tegenwoordig weer met een gerust hart eieren mogen eten. Heerlijk! Er bestaat aantoonbaar geen link met een grotere kans op hart- en vaatziekten. Werden ze voorheen nog bijna verguist, omdat ze ons cholesterol zouden verhogen, inmiddels is bekend dat dat maar bij 30% van de mensen gebeurt en dan ook nog eens maar een heel klein beetje. En niet alleen het “slechte” LDL cholesterol wordt dan iets hoger, ook het “goede” HDL cholesterol stijgt evenredig mee. Dus neem gerust een eitje (of 2) en zeker met Pasen!

Voedingsstoffen in eieren
Eieren bevatten naast gezonde vetten ook het broodnodige eiwit, van belang voor opbouw en herstel van vrijwel alles in je lijf. Verder bevatten ze heel veel voedingsstoffen, waaronder de vitamines A, D, B12, maar ook jodium, selenium en choline.

 • Jodium 
  Jodium is daarbij zeker interessant, omdat de hedendaagse Westerse mens dit vrijwel alleen nog binnen krijgt door brood te eten, waar het kunstmatig aan toe wordt gevoegd om tekorten te voorkomen. Wat vergeten wordt, is dat brood voor onze genen onbekend voedsel is. We zijn het pas duizenden jaren geleden gaan eten. Veel meer voor de hand liggend zou het zijn als we onze jodium zouden halen uit alles wat uit zee komt, waar het van nature in voorkomt. Daar zijn onze genen op ingesteld. En daarvoor hoeven we echt niet alle zeeën en oceanen te overbevissen; we vinden jodium namelijk ook in algen, zeewier en zeekraal.

  Maar ik dwaal af, we hadden het over eieren. Een middelgroot ei bevat ca. 25 mcg jodium en je hebt er dagelijks zo’n 150 mcg van nodig. Vooral je schildklier kan er niet zonder.

 • Choline in eieren: voorkom maagklachten (voorkom stress)!
  Een andere, heel interessante stof in eieren is choline; dit zit in het eigeel. In ons lichaam wordt er acetylcholine van gemaakt, wat een belangrijke neurotransmitter is voor cognitie en geheugen. Verder heeft je lichaam choline nodig voor het goed functioneren van de lever en verlaagt het het schadelijke stofje homocysteïne, dat hart en bloedvaten kan aantasten.

  Acetylcholine is ook een van de co-factoren (samen met histamine) voor de productie van gastrine, dat zorgt voor de opbouw van de slijmvliezen van je maag en voor de productie van maagzuur. Heb je dus last van je maag of van maagzuur (vaak is de oorzaak van maagzuur overigens te weinig maagzuur en niet een teveel aan maagzuur), eet dan ruimschoots eieren.

  Het vervelende is dat er onvoldoende acetylcholine wordt aangemaakt bij stress en stress is dan ook een belangrijke oorzaak van te weinig maagzuur (dit voelt vaak als te veel maagzuur) Verder wordt je maag gevoeliger, omdat de slijmvliezen minder worden opgebouwd. Kijk dus uit voor stress bij maagklachten.

  Choline zit verder in kippenlever, runderlever en shitake en in kleine hoeveelheden in andere voedingsmiddelen.

Aandachtspunten

 • Koop biologische eieren van happy kippen. Zij krijgen voer dat bij hun genen past, ze bewegen, zijn blij en bevatten daardoor meer van het gezonde omega 3 en andere voedingsstoffen. Bovendien krijgen kippen die de hele dag in een schuur zitten geen daglicht, waardoor ze minder vitamine D aanmaken en hun eitjes er dus ook minder van bevatten.
  En zeg nou zelf: een ei van een kip uit een legbatterij kan écht niet meer!
 • Helaas is kippenei een bekende allergeen. Neem om kans op allergie aanzienlijk te verkleinen biologische eieren en houd het op gemiddeld max. 7 eitjes per week. 
 • Eet je eitje het liefst gekookt (bij voorkeur zacht); als je ze bakt ontstaan schadelijke AGE’s (advanced glycation endproducts) en áls je ze bakt laat dan geen bruine randjes ontstaan.
 • Eieren zijn goed voor de slanke lijn, omdat ze je eetlust remmen. Ze passen ook goed in een koolhydraatarm dieet.
 • Eieren zijn “mensvoeding”. We zijn er evolutionair mee bekend. Het eiwit van een kippenei komt grotendeels overeen met de structuur van eiwit uit het menselijk lichaam. 

Voor nu wens ik jullie een hele fijne Pasen. Geniet en relax!

Contact

 

Delen