Migraine is een veelvoorkomende neurologische aandoening die 15 tot 20% van de Nederlanders treft. Vrouwen in de vruchtbare leeftijd hebben er drie keer vaker last van dan mannen. Daar zijn wij vrouwen weer mooi klaar mee. Dit suggereert wel dat hormonen een grote rol spelen. Ook leefstijlfactoren zoals voeding, stress en slaap kunnen invloed hebben op migraineklachten
In dit blog ontdek je hoe leefstijl en voeding bij migraine een verschil kunnen maken en welke factoren je kunt aanpassen om klachten te verminderen.
Migraine is een aanval van ernstige hoofdpijn die enkele uren tot dagen kan duren. De pijn zit vaak aan één kant van het hoofd en is kloppend of bonzend. Andere veelvoorkomende symptomen zijn:
Misselijkheid en braken
Overgevoeligheid voor licht, geluid of geur
Vermoeidheid
Problemen met zien (bijv. vlekken, flitsen)
Moeite met woorden vinden
De precieze oorzaak van migraine is nog niet volledig bekend. Wel zijn er meerdere factoren die een rol kunnen spelen:
Hormonen zoals progesteron en oestrogeen hebben een pijnstillende werking. Wanneer oestrogeen daalt aan het einde van de luteale fase, kan dit migraine uitlokken.
Schommelingen in de bloedsuikerspiegel kunnen hoofdpijn en migraine verergeren. Een stabiele bloedsuikerspiegel kan helpen om aanvallen te verminderen.
Een disbalans in de darmflora (dysbiose) en ontstekingsreacties in het lichaam worden steeds vaker gelinkt aan migraine.
Factoren zoals blootstelling aan toxines, elektromagnetische straling (bijv. 4G, 5G, wifi, wateraders) en luchtvervuiling kunnen mogelijk bijdragen aan migraine.
Chronische stress, drukte, spanning, angst en uitputting zijn bekende triggers voor migraineaanvallen.
Hoewel er geen eenduidig wetenschappelijk bewijs is dat voeding migraine veroorzaakt, ervaren veel mensen dat bepaalde voedingsmiddelen een trigger kunnen zijn. Een voedingsdagboek kan helpen om patronen te herkennen.
Een verstoord bioritme met daardoor een verstoorde slaap is wetenschappelijk het best aangetoond als mogelijke oorzaak. Maar ja… verstoorde slaap kan weer veroorzaakt worden door bijv. stress, verstoring bloedsuikerspiegel etc.
Ook te weinig beweging kan bijdragen aan het ontstaan van migraine.
Deze dragen we allemaal bij ons, alleen bij een verstoorde darmflora kan deze behoorlijk gaan woekeren en allerlei vervelende klachten veroorzaken, zoals brandend maagzuur en maagpijn. Uiteindelijk kan het zelfs leiden tot een maagzweer of maagkanker.
Omdat niemand met migraine geboren wordt en het pas later in het leven ontstaat zou het ook kunnen zijn dat het een signaal is van het lichaam dat er iets mis is en het lichaam het niet meer aan kan. Vaak hebben mensen die later migraine ontwikkelen al jaren eerder een drukkend gevoel of regelmatig hoofdpijn.
Leefstijl bij migraine speelt een belangrijke rol bij het voorkomen en verminderen van klachten. Dit zijn de belangrijkste leefstijlaanpassingen die je kunt overwegen:
Een regelmatig slaappatroon is essentieel. Slechte slaap is een bewezen risicofactor voor migraine.
Yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen kunnen helpen om stress te verlagen.
Duursport en aerobe activiteit hebben in studies vergelijkbare effecten als preventieve medicatie tegen migraine.
Afhankelijk van de oorzaak kunnen bepaalde supplementen en kruiden helpen, zoals:
Q10, B12 en vitamine B2
Ashwagandha en rhodiola (adaptogenen voor stressregulatie)
Moederkruid en mariadistel
Gember (bij misselijkheid in combinatie met migraine)
Ginkgo biloba
Overleg altijd met een orthomoleculair therapeut voordat je supplementen gebruikt.
Osteopathie en fysiotherapie kunnen helpen bij spanningshoofdpijn en blokkades.
APS-therapie (Actie Potentiaal Stimulatie) is een wetenschappelijk onderzochte behandelmethode voor pijnbestrijding. Deze therapie spoort het zelfherstellend vermogen van het lichaam aan om aan het werkt te gaan.
Bioresonantie en elektroacupunctuur kunnen aanvullende diagnostische- en behandelmethoden zijn.
Er is geen universele oplossing voor migraine, omdat de oorzaken per persoon verschillen. Het is belangrijk om te onderzoeken welke leefstijlfactoren invloed hebben op jouw klachten. Door een combinatie van voedingsadvies, slaapoptimalisatie, stressvermindering en gerichte suppletie kun je mogelijk je migraineklachten flink verminderen.
Wil je meer inzicht krijgen in de oorzaak van jouw migraine en een persoonlijk voedings- en leefstijlplan? Neem dan contact met mij op voor een consult. Samen zoeken we naar de juiste aanpak voor jou!