Espresso-amandeltaartje (glutenvrij)

Gepubliceerd op: 16-05-2025

Speciaal voor de koffieliefhebbers onder ons: een glutenvrij ontbijttaartje waar je geen oven voor nodig hebt. Je kunt het ook eten als tussendoortje of als lunch. Het is super voedzaam. Start hier je dag mee en je hebt gegarandeerd tot de lunch geen trek mee. En je kunt het de avond ervoor al klaarmaken! Bron: “Broodloos ontbijten en lunchen” van Juglen Zwaan.

  • Omega 3
  • Eiwitten
  • Vezels
  • Anti-oxidanten

Ingrediënten voor 4 personen

  • 200 ml koude espresso, maar supersterke koffie kan ook
  • 125 gr amandelmeel
  • 5 á 10 gr rauw cacaopoeder
  • 2 gr gemalen kaneel of kardemom
  • 1 gr gemalen gember
  • 40 gr gemalen chiazaad of gemalen lijnzaad
  • 25 tot 35 gr biologische honing

Bereiding

  • Roer de afgekoelde espresso of sterke koffie door het amandelmeel
  • Voeg de rest van de ingrediënten toe en roer goed door. Zet 30 minuten in koelkast om op te stijven. Is het nog wat te slap? Voeg nog wat lijn- of chiazaad toe en wacht nog even.
  • Verdeel mengsel over 4 serveerringen van ca. 8 cm op aparte borden en druk aan met achterkant van een lepel.
  • Garneer met bijv. toefje Griekse yoghurt, walnoten, blauwe bes, pistachenoot, scheutje walnotenolie, gedroogde cranberry’s of in stukje gesneden dadels of abrikozen.

    Eet smakelijk!

Eetweetje

Chiazaad is een rijke bron van omega 3 in vorm van alfa-linoleenzuur (ALA). Belangrijk voor een optimale werking van je immuunsysteem en de doorlaatbaarheid van je celmembranen. Er zit ook veel eiwit in en het zit boordevol antioxidanten die onze cellen beschermen tegen oxidatieve stress. Best handig, want alleen door te ademen (en dat willen we tóch graag blijven doen) halen we zuurstof binnen en o.i.v. zuurstof vindt oxidatie plaats.
Het eten van chiazaad is aan te bevelen bij diabetes, hart- en vaatziekten, ontstekingen, hoge bloeddruk (wél altijd chiazaad malen, anders komen de vetzuren niet vrij).

Delen