Glutenvrij oerbrood

Gepubliceerd op: 22-04-2025

Ik probeer mijn cliënten altijd veel informatie over gezondheid en voeding mee te geven, maar vaak krijg ik ook goede tips van cliënten. Dit recept is er één van: oerbrood. Brood dat past bij hoe je genen het zouden willen.

Extreem voedzaam (half plakje bij ontbijt met bijv. een kiwi en je zit vol) en alwéér heel gemakkelijk en snel te bereiden.
Je kunt dit brood in plakjes snijden en bijvoorbeeld de helft invriezen en de helft bewaren in de koelkast.

Wat heb je nodig?

  • Cakeblik
  • Bakpapier

Ingrediënten

  • 100 gram lijnzaad: maal deze fijn in een blender of koffiemolentje, want in zijn geheel zijn ze onverteerbaar en poep je ze zo weer uit. Zonde!
  • 100 gram zonnebloempitten
  • 100 gram pompoenpitten
  • 100 gram sesamzaadjes
  • 100 gram noten (bijv. walnoten)
  • 100 gram extra vierge kokosolie
  • 100 gram rozijnen/krenten
  • 5 biologische eieren
  • 1 eetlepel kaneel of koekkruiden
  • snufje zout

Voor mij is het zo zoet genoeg, maar je zou er optioneel nog een eetlepel honing of agavesiroop aan toe kunnen voegen.

Bereiding

  • Oven voorverwarmen op 170 gr.
  • Kluts de eieren in een kom
  • Hak de noten fijn
  • Meng alles door elkaar
  • Vet je cakeblik in met boter of olijfolie en doe het bakpapier erin
  • Schep het mengsel in het cakeblik en zet 60 minuten in de voorverwarmde oven

    Lekker met roomboter, een plakje (geiten-)kaas of gewoon zo. Eet smakelijk!

Eetweetje

Wist je dat lijnzaad heel veel gezonde omega 3-vetzuren bevat, die heel belangrijk zijn voor een goede werking van je immuunsysteem? Verder zitten er oplosbare vezels in die de peristaltiek (kneedbeweging) van je darmen bevorderen. Daarom kan het heel goed helpen bij obstipatie. Zoals all voeding is ook lijnzaad niet alléén maar gezond. Overdrijf het daarom niet met de hoeveelheden. Ze bevatten namelijk een stofje (cyanogene glycosiden) wat in het lichaam omgezet kan worden naar blauwzuur (cyanide) en dat is (in grote hoeveelheden) giftig.



Delen