Groente omelet: 7 gezondheidsvoordelen van biologische eieren
Groente omelet: 7 gezondheidsvoordelen van biologische eieren
Gepubliceerd op: 19-07-2017
Ik ben een grote fan van groenten, vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Daarom kies ik er ook regelmatig voor bij de lunch. In combinatie met eieren tover je in 10 minuten een super gezonde en lekkere lunch op tafel.
Vanmiddag maakte ik deze makkelijke groente omelet. Bij dit recept speciale aandacht voor het biologische ei:
7 gezondheidsvoordelen van eieren op een rijtje.
Ingrediënten:
2 biologische eieren
150 gram kant en klare soep- of roerbakgroenten. Natuurlijk is het beter om zelf de groenten te snijden, maar om de drempel lager te maken en tijd te sparen is dit een goede optie. Let er wel op dat je naar de “tenminste houdbaar tot” datum kijkt en neem de meest verse in het schap.
1 ui of bosuitje
Halve avocado
1 flinke teen fijngesneden knoflook
Peper en Keltisch zeezout
Kruiden naar wens: bijvoorbeeld kerrie, Provencaalse kruiden, kurkuma, oregano, tijm etc. Net wat je lekker vindt. Kruiden hebben allen een eigen geneeskrachtige werking, dus varieer!
Halve eetlepel kokosvet of bak in extra vierge olie, maar doe het dan op lage temperatuur (duurt iets langer).
Bereiding:
Smelt het kokosvet en doe de soepgroenten en de ui in de pan.
Doe je favoriete kruiden erbij.
Roerbak even op laag tot halfhoog vuur.
Kluts de eitjes en verdeel ze over de groenten
Fijngesneden knoflook eroverheen
Deksel op de pan en laat een paar minuten staan tot het ei niet meer rauw is.
Uit de pan halen en avocado in plakjes erop doen.
Doe er nog wat extra peper en Keltisch zeezout of Himalayazout op
Omelet dubbelslaan.
EET SMAKELIJK!
Deze keer in de spotlights: biologische eieren.
Eieren hebben ongelooflijk veel gezondheidsvoordelen. Maar: neem wel de biologische variant, want de niet biologische bevat meer omega 6 en werkt daardoor ontstekingen in de hand en je wordt er eerder allergisch voor. En eet het hele ei, dus niet alleen het eiwit of de dooier.
7 grote gezondheidsvoordelen hier op een rijtje:
Eieren verzadigen, waardoor je lang een vol gevoel houdt en minder gaat snacken.
Wie dagelijks een eitje eet, heeft significant minder kans op herseninfarct of -bloeding. Dit blijkt uit een grootschalige studie, een zgn. meta-analyse. Consumptie bleek niet te leiden tot hart- en vaataandoeningen.
Eieren verhogen het “goede” HDL-cholesterol en veranderen de structuur van het minder goede LDL-cholesterol, waardoor het minder schadelijk is.
Eieren leveren veel choline. Dit is de voorloper van acetylcholine, dat ervoor zorgt dat je systeem in de rust- of “parasympaticus-stand” komt. Belangrijk voor o.a. je spijsvertering, maar ook voor je stressbestendigheid en cognitieve vermogens.
Eieren bevatten veel gezonde voedingsstoffen waaronder 18 vitamines en mineralen, waaronder jodium, vitamine D en B12, stoffen waaraan veel mensen een tekort hebben.
Ze bevatten vetzuren die vooral enkelvoudig onverzadigd zijn. Daardoor verminderen ze ontstekingen en zijn ze goed voor hart- en bloedvaten en ook voor je stressbestendigheid.
Eieren bevatten alle aminozuren. Dat maakt ze tot een hoogwaardige bron van eiwit.
Wees niet bang voor het eten van eieren. Je mag er, mits je geen gezondheidsproblemen hebt, waarbij het eten van eieren juist averechts zou werken, zeker 1 á 2 per dag. Hoewel ik geen voorstander ben van tussendoortjes, is een ei een uitstekend tussendoortje, omdat het zo lekker vult. Doe dit niet 3 x per dag, want eieren verzuren ook, tenzij je het combineert met groenten of fruit.