Kipcurry van geroosterde pompoen, venkel en tomaten (gluten- en zuivelvrij)

Gepubliceerd op: 06-05-2020

Een gluten- en zuivelvrij recept, eerlijk gepikt uit een kookboekje van Vivian Reijs, "Gezonder met Viv". Ik zou het iedere dag wel kunnen eten en bij ons is dit definitely een blijvertje, mjummie. Het is een recept voor 3 á 4 personen. Ook leuk als je gasten hebt, want je kunt het van tevoren al klaar maken. Behalve deze lekkere curry, wil ik ook graag wat gezondheidsvoordelen van deze grote jongen, de pompoen met jullie delen. Lees dus gerust verder!

Ingrediënten:

  • 1 flespompoen
  • 1 venkel
  • 1 grote ui
  • 3 tenen knoflook
  • 500 gram kipfilet in stukjes
  • Biologisch gele currypaste (bijv. Ekoplaza)
  • 200 ml. kokosmelk
  • 1 blik gezeefde tomaten
  • Verse koriander
  • 4 eetlepels kokosolie

Bereiding:

Was de pompoen en doe ca. 25 minuten in de oven op 150 graden. Pel en snipper de ui. Snijd de venkel in reepjes en verwijder de kern. Pel de  knoflook en snijd in kleine stukjes.
Verwarm de kokosolie op middelhoog vuur en fruit de ui en knoflook een paar minuten. Doe de venkel erbij en bak 5 minuten mee. Snijd de kipfilet in blokjes. Haal onderhand de pompoen uit de oven, verwijder de schil en de zaadlijsten en snijd in blokje van ca. 2 cm. Voeg pompoen en kipfilet toe aan de pan en bak even mee op middelhoog vuur. Voeg de curry, tomaat en kokosmelk toe, roer goed door en verwarm het tot het pruttelt. Laat ca. 25 minuten zachtjes pruttelen met het deksel op de pan. Schep op en strooi er wat verse koriander of peterselie over en klaar is Kees.

Persoonlijk houd ik van pittig en ik heb nog wat extra kerrie en cayennepeper toegevoegd. Heerlijk!
Eventueel zou je het kunnen eten met witte rijst, maar zonder is ook prima.

Gezondheidsvoordelen pompoen

Superfood voor je immuunsysteem, want ze barsten van de vitamine C. Ze werken anti-depressief, want er zit veel tryptofaan in, wat de voorloper is van ons gelukshormoon serotonine. Serotonine is weer de voorloper van ons “slaaphormoon” melatonine, dus we kunnen heerlijk tukken na het eten van pompoen.
Verder zitten ze vol met vezels, een waar feestmaal voor onze darmbacteriën en daarmee zijn ze ook nog eens goed voor de lijn! En omdat er ook nog eens veel bètacaroteen in zit (de oranje kleurstof), een sterke antioxidant die omgezet wordt in vitamine A, is pompoen ook nog eens goed voor je ogen en bevordert hij een mooi bruin, zonnig huidkleurtje.

Delen