Noten-pittenbrood (gluten- en koemelkvrij)

darmproblemen
Gepubliceerd op: 17-02-2020

Eerlijk is eerlijk, dit recept is eerlijk gestolen en komt uit het De Receptenwijzer van Juglen Zwaan. Een prachtig boek met gluten- en koemelkvrije recepten. Niet alleen geschikt voor mensen met darmproblemen (o.a. leaky gut), maar super geschikt voor iedereen!

Wat zo mooi is aan dit receptenboek: bijna alles is écht heel eenvoudig. Neem nu dit recept, ik ben helemaal niet zo van het bakken, maar met dit brood was ik in binnen een half uurtje klaar, exclusief oventijd natuurlijk. Het is zeer voedzaam en lekker met hartig beleg of gewoon met een dun laagje roomboter. Wil je het wat zoeter of hartiger? Kijk dan naar de variatietips onderaan dit recept.
Gluten en koemelkvrij eten is helemaal niet moeilijk meer dankzij dit mooie boek. En nee, ik word niet gesponsord door Juglen Zwaan, die trouwens een mooie website heeft met ontzettend veel informatie over gezonde voeding. Een aanrader om daar eens op te kijken. Goed: aan de slag dan maar:

Ingrediënten

  • 100 gram havermeel
  • 150 gram gemengde noten naar keuze
  • 50 gram zonnebloembloempitten
  • 35 gram lijnzaad
  • 25 gram pompoenpitten
  • 4 eieren
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 1 tl bakpoeder (natriumbicarbonaat)
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • Scheut (plantaardige)melk
  • Snufje zout

Overige benodigdheden
Vijzel, hak- of koffiemolentje en klein cakeblik

Bereiding
Oven op 180 graden voorverwarmen. Kluts de eieren los in een kom. Maal het lijnzaad. Hak de noten grof. Voeg alle ingrediënten door elkaar en meng tot er een stevig deeg ontstaat. Voeg zout naar smaak toe.
Vet een cakeblik in of leg een bakpapier in de vorm. Stort het deeg in het blik. Verdeel met de bolle kant van een lepel. Strooi het sesamzaad over de bovenkant en druk aan. Zet het broodje 30 minuten in de oven.
Prik met een satéprikker in het brood om te controleren of het gaar is. Er mag geen deeg meer aan de satéprikker kleven. Laat afkoelen op een rooster.

Variatietips
Wil je het zoet? Vervang dan de Italiaanse kruiden door 2 handjes rozijnen of cranberry’s of gehakte dadels of vijgen. 
Maak er een olijvenbrood van door er olijven en zongedroogde tomaten aan toe te voegen.

Lekker en gezond gaat echt samen, probeer het maar!

Contact

Delen