Ovenschotel met andijvie, kip en kruidenroomkaas

Gepubliceerd op: 31-07-2025

"" Bitter in de mond maakt het hart gezond".. Andijvie is super gezond, zowel voor hart- en bloedvaten áls voor lever en galwegen. Dit recept is weer eens wat anders dan de geëikte andijviestamppot.

  • vezelrijk
  • vol antioxidanten in de vorm van polyfenolen
  • foliumzuur en mangaan
  • Vitaminen A en K

Ingrediënten voor 2 á 3 personen:

  • 650 gram panklare andijvie
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 4 teentjes knoflook
  • 1/3 knolselderij
  • 3 flinke aardappelen
  • 150 gram zachte geitenkaas (om E-nummervrije kruidenroomkaas te maken)
  • 200 gram kipfilet
  • 75 gram geraspte jongbelegen kaas
  • 6 in stukjes gesneden zongedroogde tomaten
  • olijfolie
  • verse of gedroogde bieslook en peterselie
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl chilipoeder
  • zout en peper


Bereiding:

  • Schil het stuk knolselderij en de aardappels en kook gaar
  • Bestrooi ondertussen de kipfilet met de paprikapoeder, chilipoeder, peper en zout en snijd in stukjes
  • Maak de kruidenroomkaas klaar:
    - prak de geitenkaas in een bakje
    - pers 2 knoflookteentjes en roe die er doorheen
    - meng 1 el olijfolie, de verse of gedroogde bieslook, peterselie er doorheen en daarna peper en zout
  • Snijd paprika, ui en 2 knoflookteentjes in stukjes en fruit een paar minuten in een pan met 1 el olijfolie
  • Voeg de kipstukjes toe en bak ze gaar op niet te hoge temperatuur
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Voeg de paprika en de in stukjes gesneden zongedroogde tomaatjes toe, roer de kruidenkaas er doorheen en verwarm het.
  • Voeg de andijvie toe en laat iets slinken. Zet het vuur uit.
  • Bestrooi de gekookte aardappelen met wat nootmuskaat en maak er een puree van
  • Schep het andijvieprutje in een ovenschaal en dek af met de puree
  • Bestrooi met de geraspte kaas
  • Bak de ovenschotel ca. 25 minuten in de oven.

    EET SMAKELIJK!

Eetweetje:

Andijvie wordt helaas behoorlijk bespoten. Was deze dus goed en nog veel beter: reinig het met een Aqua Pure apparaatje óf d.m.v water met daarin opgelost een scheut azijn én 1 theelepel baking soda (per liter water). Laat minimaal 15 minuten weken en spoel goed af.
Andijvie werkt, zoals vele andere groene groenten, ondersteunend voor de lever maar ook voor de gal. Er zitten bitterstoffen in andijvie en “bitter in de mond, maakt het hart gezond”. Goed dus ook voor de cardiovasculaire gezondheid.


Delen