Dit recept lijkt heel ingewikkeld en tijdrovend, maar is toch best makkelijk. Het bevat weer een berg verschillende groenten én geneeskrachtige kruiden die de spijsvertering stimuleren.
Deze kruiden, die veel in de Ayurveda gebruikt worden, geven het gerecht een bijzondere, intense smaak. Heb je echt weinig tijd, maak het jezelf dan een keer makkelijk en koop voorgesneden sperziebonen of varieer door de sperziebonen te vervangen door diepvries doperwten. Oók handig om wat extra te maken en het de volgende dag als lunch te nemen.
Ingrediënten voor de quinoa-/rijstschotel voor 2 personen
100 gram quinoa of zilvervliesrijst
250 gram kastanjechampignons
500 gram sperziebonen
2 grote uien
3 teentjes knoflook
1,5 cm gesneden en geraspte gember
Een klein rood pepertje in kleine ringetje
Fijngesneden bieslook
1 eetlepel kokosvet
1/2 theelepel kardemom
1 theelepel korianderpoeder
Tamari of shoyu (biologische sojasaus) naar smaak. Ketjap manis kan ook, maar dit bevat gluten
Voor de kokos:
40 gram kokosrasp
Rasp van een biologische limoen
½ theelepel kokosbloesemsuiker
½ theelepel kardemom
Voor de cashewnoten:
1 eetlepel kokosvet
50 gram ongebrande en ongezouten cashwenoten
Himalayazout of Keltisch zeezout
Bereiding:
Kook eerst de quinoa of rijst
Kook de sperziebonen
Laat een eetlepel kokosolie op laag vuur warm worden en rooster de cashewnoten en langzaam lichtbruin in. Haal ze uit de pan, leg op een keukenpapiertje en bestrooi met het zout
Doe de kokosrasp in dezelfde pan en rooster langzaam lichtbruin. Doe dan de kokosbloesemsuiker en de geraspte limoen erbij en rooster even mee. Doe de noten en de kokosrasp in 2 verschillende bakjes.
Verwarm de kokosolie in een wokpan en bak de ui glazig. Voeg dan de knoflook, geraspte gemberwortel en het pepertje toe en bak even mee. Doe dan de kardemom en de korianderpoeder erbij. Hierna bak je de schoongemaakte en in plakjes gesneden kastanjeschampignons mee.
Voeg de sperziebonen en de rijst/quinoa toe aan het champignonmengsel, roer goed door en breng op smaak met de tamari/shoyu/sojasaus. Voeg eventueel nog wat extra kruiden naar smaak toe.
Bestrooi met de bieslook en naar smaak met de cashewnoten en de kokosrasp.
Eet smakelijk!
Tip om het nog lekkerder te maken: Verwarm 100 ml kokosmelk met een beetje cayennepeper in een pannetje en giet dit over je gerecht. Het geeft een lekker Oosterse smaak!