VOEDINGSADVIES EN LEEFSTIJLADVIES: DE BAKERMAT VAN IEDERE THERAPIE

Het (blijvende) succes van iedere therapie, of dat nu APS, orthomoleculaire- of mineralentherapie is, valt of staat met het opvolgen van het voedings- en leefstijladvies.
Zonder voedings- en leefstijladvies zou het adviseren van supplementen neerkomen op symptoombestrijding. Best fijn als je van je symptomen af bent, maar als je er geen gezond voedingspatroon en gezonde leefstijl op nahoudt, is de kans zéér groot dat de symptomen snel weer terugkeren en/of er andere nóg vervelender klachten voor in de plaats komen.
Zonder aanpassingen op dat gebied is het dweilen met de kraan open.
Zoals een benzineauto reageert op diesel, zo kan een lichaam reageren op slechte voeding. Het pruttelt even en staat dan geparkeerd.

Daarom staat voedings- en leefstijladvies in mijn behandeling met stip op nummer 1. Dit betekent dat je zeker bereid moet zijn om tijd en aandacht te investeren in je voeding/leefstijl. Met name in gezond eten, drinken én bewegen, voorwaarden scheppen voor voldoende slaap, maar óók in het vermijden van hormoonverstorende make-up en huidverzorging. Het hoort allemaal bij leefstijl. En het is echt niet allemaal afzien. Denk ook aan ontspannende wandelingen in de natuur, yoga, meditatie, saunabezoek, ontspanning in de vorm van iets wat jou ontspannen maakt. Voor de een is dat het lezen van een boek, voor de ander is het uit je plaat gaan op Lowlands of Pinkpop. Het maakt ook helemaal niet uit: als je er maar van geniet!

Naast bovenstaande is het aanpakken van chronische stress heel belangrijk”. Stress op zich is niet ongezond, daar zijn we evolutionair op ingesteld. Waar we niet op ingesteld zijn, is het steeds maar aanhouden van die stress. Hierdoor raken systemen uit balans met alle gevolgen voor je gezondheid van dien. In deze tijd worden we overvoerd met prikkels en al doen we nog zo ons best, ons lichaam is genetisch niet in staat al die prikkels te verwerken. Met klachten als slaapproblemen, burn-out, depressie en overspannenheid als gevolg.

Jouw cellen, weefsels en organen hebben gezonde, liefst biologische voeding nodig om optimaal te kunnen functioneren en om stoffen optimaal op te kunnen nemen en afvalstoffen weer af te kunnen voeren. En die gezonde voedingsstoffen zorgen dan weer voor het in gang zetten van belangrijke processen, zoals stofwisseling, spijsvertering, de aanmaak van hormonen en neurotransmitters die er weer voor kunnen zorgen dat jij lekker in je vel komt te zitten.
Ook het drinken van ruim voldoende water- en kruidenthee én bewegen is belangrijk. Dat helpt namelijk om afvalstoffen weer uit te kunnen scheiden en het helpt bij het vervoer van voedingsstoffen naar al je cellen.

Jij staat niet alleen. Ik ga jou helpen bij het aanpassen van je voeding. Je krijgt van mij een op maat gesneden voedingsadvies met diverse recepten voor ontbijt, lunch en diner. Soms blijkt uit de anamnese en/of de vragenlijsten dat de kans groot is dat je een voedingsintolerantie hebt. Dan kan ik middels een vingerprik laten testen voor welke stoffen jij intolerant bent. Vervolgens is het wijs die stoffen minimaal 5 tot 8 weken te laten staan. Daarna mag je ze, afhankelijk van de ernst van de intolerantie,  weer langzaam gaan introduceren.
Voedingssupplementen maken in dat geval zeker onderdeel uit van de behandeling.

Motivatie is belangrijk
Belangrijk om te weten:
in alle gevallen is jouw eigen inzet én doorzettingsvermogen de sleutel tot succes. Maar ik sta aan de zijlijn om jou aan te moedigen en te motiveren om door te gaan op jouw weg naar een betere gezondheid.