18 gouden tips voor succesvol afvallen

18 gouden tips voor succesvol afvallen
Gepubliceerd op: 22-08-2017

Kilo's, ze zitten er heel vaak heel snel aan, maar het is moeilijk ze kwijt te raken. Heb jij problemen om gewicht te verliezen? Lees mijn 18 gouden tips voor succesvol en duurzaam afvallen, want het is natuurlijk niet de bedoeling dat de kilo's er daarna weer aanvliegen. Blijvende voeding- en leefstijlaanpassing is daarom belangrijk. Laat niet je uiterlijk je motivatie zijn, maar je gezondheid. Geloof me: die is veel belangrijker! Dus go for it en bovenal geniet van alles wat je eet en wat je doet!

 1. Neem ’s ochtends een koude douche of eindig met 2 minuten koud afdouchen
  Dit stimuleert je stofwisseling, waardoor je sneller succesvol zult afvallen. En het is ook nog eens goed voor je doorbloeding en het aanvoeren van voedingsstoffen en afvoeren van afvalstoffen. Bovendien leer je je lichaam hiermee zich beter te wapenen tegen kou.

 2. Begin de dag ’s ochtends met het op nuchtere maag drinken van 2 glazen lauwwarm water
  Eventueel met scheutje citroensap (drink het dan met een rietje om je tandglazuur te beschermen). Zo stimuleer je je spijsvertering en stofwisseling, wat de kans op succesvol afvallen verhoogt.

 3. Kleed je niet te warm of zet je kachel een graadje lager
  Je lichaam streeft ernaar je temperatuur op peil te houden en je stofwisseling krijgt hiermee een duw om harder te gaan werken, waardoor je meer energie verbruikt en de kans op succesvol afvallen vergroot. 

 4. Drink dagelijks een paar grote koppen groene thee (1)
  Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat groene thee de vetverbranding stimuleert. Daarnaast is groene thee rijk aan krachtige antioxidanten die je lijf beschermen tegen schade door vrije radicalen. 
  Ook koffie mag: maar neem niet meer dan 2 tot 3 kopjes per dag en neem ze vóór 12.00 uur. 

 5. Drink twee grote glazen water vóór de maaltijd (2)
  Hierdoor krijg je een vol gevoel en zal je geneigd zijn minder te eten. 
 1. Eet langzaam en met aandacht en kauw iedere hap goed
  Het duurt 20 minuten voordat je hersenen het seintje geven dat je maag vol zit. Door langzaam te eten voorkom je dat je maar door blijft eten. Goed kauwen is de eerste stap in de spijsvertering (ca. 22 x over één hap), maar belangrijkste is dat je bewust eet. Bij het kauwen komen al spijsverteringsenzymen vrij. Je ontlast hiermee je spijsverteringsorganen. 
 1. Beperk het aantal eetmomenten per dag tot (liefst) maximaal 3
  Dit is heel erg belangrijk als je succesvol wilt afvallen.
  Dit hoeft niet in één keer, maar probeer het aantal tussendoortjes rustig af te bouwen en kies dan in ieder geval voor gezonde tussendoortjes. Iedere keer dat je eet, moet je alvleesklier insuline aanmaken. Dit maakt de kans op insulineresistentie en overgewicht groter en de kans dat je succesvol zult afvallen kleiner. Bovendien moet je immuunsysteem ook iedere keer dat je wat in je mond stopt in actie komen. Dit kost veel energie, met als gevolg vermoeidheid en te weinig beschikbare energie voor andere lichaamsprocessen zoals bijv. de spijsvertering. 
 1. Beperk de inname van koolhydraten (brood, rijst, pasta, suikerrijke producten, alcohol)
  Zij doen je bloedsuikerspiegel pieken, waardoor er insuline aangemaakt moet worden om deze weer te reguleren, waarna je bloedsuikerspiegel weer snel daalt en je weer een hongerig gevoel krijgt en het risico loopt een snackaanval te krijgen. 

 2. Eet meer gezonde vetten en eiwit
  Van vet en eiwit word je niet dik, maar ze geven je wel een vol gevoel, waardoor je minder zal gaan snacken. Wissel af tussen de verzadigde vetten (kokosolie en roomboter) om in te bakken en een flinke scheut extra vierge olijfolie over je salades, groenten, omelet etc. 
 1. Altijd en voor iedereen geldt: eet ruimschoots groenten en fruit (3)
  Zorg voor minimaal 500 gram groenten en 200 gram fruit per dag. 600 gram groenten (of meer)is nog beter. En wees niet bang: daar word je niet dik van, in tegendeel het vergroot de kans op succesvol afvallen aanzienlijk, óók omdat het vult en je daardoor minder geneigd zal zijn om veel koolhydraatbronnen zoals brood, pasta en rijst te eten. 
 1. Eet regelmatig avocado en gebruik kokosolie om in te bakken
  Hierin zitten behalve allerlei gezonde vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen, de zogenaamde MCT’s (middellange keten vetzuren) die de vetverbranding stimuleren, waardoor de kans dat je succesvol zult afvallen vergroot. 

 2. Eet ’s avonds vanaf een klein bord in plaats van een groot bord 
  Hoe simpel kan het zijn..... En schep dan niet stiekem 2 x op!

 3. Doe iedere dag op de nuchtere maag een beetje krachttraining
  Train vooral je armen. Dit hoeft niet lang te duren. Een minuutje of 5 tot 10 per dag werkt al. Dit stimuleert je vetverbranding, omdat je meer spieren gaat aanmaken. In de spiercellen zitten mitochondriën die vet verbranden, dus je kunt meer vet verbranden. Hoe meer spieren je hebt, hoe meer glycogeen je ook kunt opslaan en hoe minder glucose er overblijft om in vet omgezet te worden. Bovendien maak je hiermee ook nog eens lactoferrine aan en dit remt laaggradige ontstekingen in je lichaam en doodt bacteriën.

 4. Combineer je krachttraining op de nuchtere maag met minimaal 3 x per week (maar liefst meer) een half uur wandelen of sporten 
  Zo leeg je de glycogeenvoorraad in je lever en het vermindert eventuele insulineresistentie omdat er geen insuline nodig is om de glucose op te nemen in de cellen. Door te bewegen maak je je cellen a.h.w. leeg, waardoor de glucose de cel in getrokken wordt, zonder dat je alvleesklier daarvoor insuline hoeft aan te maken. Een beetje rust kan je alvleesklier best gebruiken, want wij als Westerlingen eten over het algemeen veel te veel en te vaak. 

 5. Eet 1 á 2 biologische eieren per dag
  In ei zit (hoe is het mogelijk!) veel kwalitatief hoogwaardig eiwit. Dit geeft je een vol gevoel waardoor je minder zult gaan snacken.
  Maar pas wel op: de eieren moeten wel biologisch zijn, anders loop je het risico dat je een allergie voor eieren ontwikkelt. Max. ca. 7 eieren per week. 

 6. Eet bij voorkeur niet na 20.00 uur ’s avonds, maar géén paniek als het een keertje wel gebeurt
  Je stofwisseling staat dan op een lager pitje. Als je wat eet, neem dan liefst iets dat rijk is aan eiwit, zoals ei, noten, of een schaaltje Griekse yoghurt. Eiwit heeft veel minder invloed op je bloedsuikerspiegel.

 7. Stress en succesvol afvallen gaan niet samen
  Bij stress heeft je lichaam de neiging zich te wapenen door het aanleggen van een beschermende vetlaag. Bovendien verkeert je lichaam bij stress in de zgn. "fight-flight" stand waarbij anaerobe verbranding plaatsvindt (verbranding zonder zuurstof). Vetverbranding kan alleen aerobe (met zuurstof). Zorg dus voor voldoende ontspanning door beweging, meditatie, yoga, iets leuks doen met vrienden, lezen of waar jij dan ook van geniet en ontspant.

 8. En last but not least: wees niet te hard voor jezelf!
  Als je je een keertje vergrijpt aan frites met mayo en een frikadel, geniet er dan van. Ook al zondig je een keertje, dan wil dat niet zeggen dat je gefaald hebt. 

Vraag jij je ondanks deze tips nog steeds af hoe je het beste succesvol én duurzaam kunt afvallen op een gezonde manier? Neem dan contact met mij op via onderstaande button. 

Contact?

 

Delen