Blaasontsteking? Voorkomen is beter dan genezen

Hoe voorkom je blaasontsteking?
Gepubliceerd op: 29-03-2019

Blaasontsteking komt heel veel voor en met name bij vrouwen. Helaas hebben wij vrouwen de pech anatomisch op dat gebied geen hoogstandje te zijn. Anus en vagina liggen dicht bij elkaar en wij hebben een kortere urinebuis, waardoor de afstand tussen de blaas en de bacteriën buiten je lijf kleiner is. Maar er is veel aan te doen om het te voorkomen. Lees verder!

Heb je de pech er gevoelig voor te zijn, dan steekt die ellendige blaasontsteking regelmatig weer de kop op. De huisarts schrijft dan al snel antibiotica voor, waarna de kwaal “genezen” lijkt. Helaas doodt die antibiotica niet alleen de slechte beestjes, maar ook de goede beestjes, waardoor het evenwicht in je microbioom (darmflora) verstoord raakt en de slechte beestjes de overhand kunnen nemen. Je darmflora is enorm belangrijk voor je weerstand en het is een belangrijk onderdeel van je immuunsysteem. Is daar iets mis mee, dan is de kans groter dat je alweer snel weer met de gebakken peren en een pijnlijke blaas zit.

Wat kun je eraan doen om een blaasontsteking te voorkomen:

  • Goed voor je darmen zorgen
    Door sowieso 500 tot 1000 gram groenten en fruit te eten, liefst een hapje gefermenteerde voeding per dag (bijvoorbeeld zuurkool of kefir of gefermenteerd groentesap of kombucha).
    Je goede darmbacteriën zullen smullen van de vezels uit groenten en fruit en de populatie ervan zal groeien, waardoor de slechte bacteriën het hazenpad kiezen en de goede de dienst gaan uitmaken in je darmen, met héél veel gezondheidsvoordelen als gevolg.

  • Voldoende beweging
    Zit niet langer dan een half achter elkaar. Sta tussendoor even op en pak de trap. Sport 2 á 3 x per week matig intensief en wandel bijv. iedere dag minimaal 30 minuten stevig door. Doe daarbij op de nuchtere maag een paar minuten lichte krachttraining, bijv. met gewichtjes.

  • Drink ca. 1,5 tot 2 liter water en/of kruidenthee per dag
    Koffie, bier, wijntjes, frisdrank, melk etc. tellen hierbij niet mee. 

  • Verhoog je stressbestendigheid
    Ik weet: makkelijker gezegd dan gedaan. Maar heb jij last van chronische stress? Laat je dan begeleiden door een goede therapeut. Écht: je zult er baat bij hebben. Chronische stress is namelijk killing voor je darmflora én de rest van je lijf. We spreken overigens van chronische stress als het langer dan 6 weken aanhoudt. 

  • Laat het volgende liever staan
    Alcohol, geraffineerde en suikerhoudende voeding, varkensvlees en vlees van niet biologische kippen (die barst weer van de antibiotica, hoewel boeren momenteel erg hun best doen het antibioticagebruik terug te dringen) en overdrijf het niet met koolhydraten uit granen en producten met lactose.

  • Drink iedere dag een flink glas cranberrysap
    Hierin zitten zogenaamde proanthocyanidinen, die voorkomen dat de Escherichia coli bacteriën (de poepbacterie) zich in je urinekanaal kunnen nestelen.
    Krijg je het sap niet door je keel (het is nogal bitter), dan kan je kiezen voor een supplement met cranberry-extract.

  • Veeg je kont van voor naar achteren af
    Daar is ie weer, het praatje poep 😉, maar je wilt de E-coli bacterie die meestal de veroorzaker is van je blaasontsteking, niet in je vagina hebben.

En krijg je ondanks alle aanpassingen in je voeding en leefstijl toch weer een blaasontsteking? Dan zijn er mooie supplementen die je kunt gebruiken om er vanaf te komen. Het is wel zinvol om daarbij de hulp van een orthomoleculair therapeut in te roepen. Experimenteer liever niet te veel zelf. De oorzaak van een blaasontsteking is namelijk niet bij iedereen hetzelfde en je wilt de oorzaak aanpakken en niet de symptomen (die verdwijnen dan namelijk vanzelf). 

Meer weten? Ik adviseer je graag! Bel (06-29 47 36 61) of vul het contactformulier in:

Contact

Delen